Wereldwijde servermarkt groeit, maar niet in Europa

. © .

Ten opzichte van een jaar geleden draait de servermarkt vandaag 6,1 procent meer omzet. Bijna alles gaat er op vooruit, maar de groei speelt zich niet af bij ons.

De huidige servermarkt is volgens onderzoeksbureau IDC 13,5 miljard dollar waard. De analist merkt op dat de groei zowel in rack optimized, blade en density optimized for factors zit. Towers gaan er licht op achteruit. Dat komt alles in totaal neer op 2,29 miljoen servers, wat 3,2 procent is dan een jaar geleden.

IDC zelf merkt op dat het het vijfde opeenvolgend kwartaal van groei is. Het bedrijf ziet er de bevestiging in dat er grote IT-investeringen aan de gang zijn, ondanks het feit dat open source systemen zoals Docker en Openstack het landschap zullen veranderen. “We verwachten wel degelijk een impact op de productmix en mogelijk op volume, maar het is te vroeg in de adoptiecyclus van die nieuwe softwareproducten om een materiële impact te hebben op de server”, zegt Al Gillen, program vicepresident voor Servers & Systems software bij IDC.

De meeste servergroei zit in de regio’s de VS (12,6 procent) en Asia/Pacific (12 procent). In Midden-Oosten en Afrika stijgt de markt met 1,9 procent. West-Europa doet het minder goed met een lichte daling van 0,3 procent. De hekkensluiters zijn Canada (-7,2 procent) en de regio’s Centraal- en Oost-Europa (samen -22,8 procent) en Zuid-Amerika (-27,5 procent).

Wie is de grootste?

.
.© IDC

HP blijft met een marktaandeel van 25,4 procent de servermarkt leiden, zo gaan omzet en marktaandeel er nog op vooruit. Dell eindigt op de tweede plaats gevolgd door IBM. Lenovo en Cisco halen een gedeelde vierde plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content