‘Werkgevers controleren mails en surfgedrag personeel’

Privacy op de werkvloer staat onder druk. Niet zelden controleren werkgevers de mailbox van hun werknemers, luisteren ze hun telefoongesprekken af of rusten ze hun bedrijfswagens uit met tracking-apparatuur.

Privacy op de werkvloer staat meer dan ooit onder druk. Werknemers nemen vaak een loopje met de wetgeving. Dat blijkt uit een onderzoek dat Vacature komend weekend publiceert. Het blad bevroeg 413 Vlaamse werknemers in hoger management, informatietechnologie en human resources, die vanuit hun functie goed geplaatst zijn om het privacybeleid van hun werkgevers te beoordelen.

Mailbox en surfgedrag gecontroleerd Volgens de studie controleert 36 procent van de werkgevers soms de mailbox van werknemers. Bijna de helft van de bedrijven (46 procent) brengt het surfgedrag van de personeelsleden uitzonderlijk tot systematisch in kaart. Eén op de drie bedrijven bekijkt de professionele mails van het personeel, al dan niet systematisch, en een vergelijkbaar percentage heeft camera’s geïnstalleerd. In de overgrote meerderheid van de gevallen zou het personeel weet hebben van die camera’s – wat wettelijk verplicht is -, al valt het niet na te gaan in hoeverre ze weten hoeveel camera’s er zijn en waar die precies hangen.

Tracking-apparatuur in de auto Eén op de tien bedrijfswagens in Vlaanderen blijkt uitgerust te zijn met tracking-apparatuur. Zeventien procent van de bedrijven luistert uitzonderlijk tot systematisch professionele telefoongesprekken van medewerkers af. In één op de 20 bedrijven worden ook persoonlijke telefoongesprekken van medewerkers afgeluisterd. Ook medische informatie, die onder het beroepsgeheim van de arts valt, wordt almaar vaker ingezet tegen werknemers.

Het magazine had daarnaast interviews met een 20-tal specialisten en getuigen uit het bedrijfsleven. Dit luik leert dat werkgevers het niet zo nauw nemen met hun algemene informatieplicht naar werknemers op vlak van privacybeleid. Ruim één werknemer op de drie weet niet dat zijn mails gecontroleerd worden. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content