Werknemer op pensioen? Vervang hem door een robot!

Robots kunnen tegen 2025 de jobs van 3,5 miljoen Japanners overnemen. Dat zegt althans een denktank die in robots een oplossing ziet voor de vergrijzende beroepsbevolking.

Robots kunnen tegen 2025 de jobs van 3,5 miljoen Japanners overnemen. Dat zegt althans een denktank die in robots een oplossing ziet voor de vergrijzende beroepsbevolking.

De Japanse overheid schat dat tegen 2030 de beroepsbevolking met zo’n 16 procent zal afgenomen zijn door de vergrijzing. Dat is verontrustend, zeker in een land waar grootschalige immigratie geen optie is. De denktank ‘The Machine Industry Memorial Foundation’ beweert nu dat voor heel wat jobs het inzetten van robots een deel van de oplossing kan zijn.

De organisatie definieert robots heel breed: ook miniscule capsules die pakweg beschadigingen in een verpakking te detecteren of intelligente high-tech stofzuigers vallen onder de definitie. In een rapport zegt de organisatie wel dat het niet de bedoeling is om elke persoon te vervangen door een robot. Robots kunnen ook de job van oudere werknemers vergemakkelijken zodat ze meer tijd kunnen vrijmaken “voor de meer belangrijke dingen in het leven”.

In 2025 zou Japan volgens het rapport ook 2,1 triljoen yen (omgerekend zo’n 13 miljard euro) kunnen besparen aan verzekeringsuitkeringen, door alleen al robots in te zetten voor de opvolging van de gezondheidstoestand van ouderen. Verplegend personeel zou meer dan een uur per dag besparen indien robots zouden helpen om op kinderen en bejaarden te passen. Typische taken van een robot zouden bijvoorbeeld het voorlezen van boeken of het helpen baden van bejaarden zijn.

Takao Kobayashi die meegewerkt heeft aan de studie, erkent wel dat er nog wat hindernissen te nemen zijn. Aan een robot kleeft nog een stevig prijslabel en de functies van de robots moeten nog verbeterd worden. “Maar het grootste probleem is nog de ‘mindset’ van mensen”, zegt Kobayashi: ‘Mensen moeten willen geholpen worden door robots”.

Partner Content