Werkomstandigheden Amazon bedenkelijk volgens Europese bonden

Britse, Duitse en Nederlandse vakbonden hekelen de slechte arbeidsomstandigheden bij ’s werelds grootste webwinkel Amazon.

Er gaan al enige tijd geruchten dat Amazon van plan is een webwinkel en mogelijk een distributiecentrum te openen in Nederland. De Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten houdt het bedrijf echter in de gaten, schrijft De Telegraaf. De vakbond stelt zich vooral vragen bij de lage lonen en de flexibele arbeidscontracten bij Amazon. Slecht tien procent van alle Europese Amazon-werknemers heeft een vast contract. “We zijn absoluut niet blij met zulke flexcontracten, we houden Amazon daarom in de gaten”, zegt een woordvoerder van FNV Bondgenoten.

Ook de vakbonden in Groot-Brittannië en Duitsland vinden de werkomstandigheden bij Amazon van bedenkelijk niveau. Ze hekelen de lage lonen, de korte lunchtijden, de enorme loopafstanden in de gigantische distributiecentra en lastige beveiligingsmaatregelen, zoals de scanners waar het personeel doorheen moet om te voorkomen dat er wordt gestolen. Blijkbaar mogen Amazon-werknemers onderling ook niet met elkaar praten tijdens het werk. Chefs zouden daar hard tegen optreden.

Bij Amazon in Groot-Brittannië en Duitsland werken ruim 3.000 medewerkers. Slechts 300 hebben een vast contract. In drukke periodes neemt het bedrijf extra uitzendkrachten aan en kan het totaal aantal medewerkers oplopen tot 10.000 à 15.000 eenheden. Een Amazon-medewerker verdient gemiddeld 9,36 euro, twintig procent onder het gemiddelde in de distributiesector. Amazon draait in Europa een omzet van 6,5 miljard euro.

Vorige week bracht de Financial Times ook al een onthullend verhaal over de “redelijk miserabele arbeidsomstandigheden” in een Brits distributiecentrum van Amazon. Niettemin worden in het verhaal ook medewerkers geciteerd die wel tevreden zijn. Amazon zegt in de FT dat het zijn “associates”, zoals het zijn medewerkers noemt, “een goede werkomgeving (geeft)”, met inbegrip van opleidingen, mogelijkheden om door te groeien naar verantwoordelijkere posities, “competitieve lonen”, beloningen die gekoppeld zijn aan prestaties, aandelenopties, hospitalisatieverzekering, aanvullend pensioen, levensverzekering en werknemerskortingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content