West-Europa komt (voorlopig?) terug van BYOD

‘Bring your own device’ is een hype in de bedrijfswereld, maar West-Europa is de grote uitzondering. De voordelen wegen (nog) niet op tegen de nadelen.

‘Bring your own device’ is een hype in de bedrijfswereld, maar West-Europa is de grote uitzondering. De voordelen wegen (nog) niet op tegen de nadelen.

Analistenbureau Strategy Analytics bestudeerde byod en stelt vast dat er in Noord-Amerika en de regio Asia/Pacific een toename is van respectievelijk 18 procent en 77 procent in de trend in het eerste kwartaal van 2013 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Versus het totaal aantal verkochte telefoons wil dat zeggen dat 44 procent van alle in Noord-Amerika verkochte smartphones wordt gebruikt in een byod-omgeving. In Asia/Pacific is dit 19 procent.

Maar West-Europa doet niet mee met die trend. Strategy Analytics omschrijft het als “West-Europa komt terug van een trend waar het al amper aan meedeed.” Concreet zag de marktonderzoeker een daling van 15 procent (Q1/2013 vs Q1/2012) in het aantal byod-toestellen. Tegelijk nam het aantal bedrijfstoestellen wel met 43 procent toe. Het bureau haalt verschillende redenen aan waarom West-Europa het buitenbeentje is. Roamingtarieven en het feit dat operatoren werk- en privékosten niet kunnen scheiden op de afrekening – zeker voor data – houden de trend tegen. Tegelijk weten bedrijven niet zeker of de technologie al op punt staat om vreemde toestellen te beveiligen en vlot te beheren. Die zaken zorgen er voor dat de voordelen nog niet opwegen tegen de nadelen.

Over de toekomst doet Strategy Analytics geen uitspraken. Maar de kans bestaat dat dit op termijn nog verandert. Zo is het niet uitgesloten dat toestelmakers en operatoren vroeg of laat wel meer functies voorzien om byod te vergemakkelijken en is Europa van plan om de roamingkosten tegen 2014 af te schaffen. Bovendien geloven ook giganten als Dell in de groei voor byod-beheersoftware. Dat de trend vertraagt, wil dus nog niet noodzakelijk zeggen dat ze nooit zal doorbreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content