West-Europese smartphonemarkt krimpt tegen verwachtingen in

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

De groei van de West-Europese mobieltjesmarkt is gedaald tegenover vorig jaar, vooral omdat het aantal verscheepte smartphones lager is uitgevallen dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeker IDC.

In West-Europa zijn in het eerste kwartaal van 2013 43,6 miljoen mobiele toestellen – dat zijn traditionele gsm’s en smartphones – verscheept (niet verkocht). Dat is 4,2 procent minder dan vorig jaar. Zoals verwacht, viel het aantal gsm’s verder terug, namelijk met 31 procent, tot 12 miljoen stuks. De smartphonemarkt steeg dan wel met 12 procent (tot 31,6 miljoen exemplaren), maar dat is de traagste groei sinds het begin van de IDC-metingen in 2004. IDC wijt het aan de economische crisis.

Apple deelt in de klappen De iPhone is één van de toestellen die in de klappen deelt, want consumenten kiezen steeds meer voor goedkopere alternatieven. Van Apple’s smartphone werden ruim 6 miljoen exemplaren verscheept in het eerste kwartaal van 2013 (goed voor een marktaandeel van 14 procent), terwijl Samsung er bijna 20 miljoen verdeelde (wat een aandeel van 46 procent oplevert). Nokia, Sony en LG verscheepten respectievelijk 6 miljoen, 3,2 miljoen en 2,5 miljoen smartphones, goed voor marktaandelen van 14 procent, 7 procent en 6 procent.

Windows Phone rukt op Ook wat de besturingssystemen betreft, is Apple niet meer zo dominant: het marktaandeel van iOS bedraagt 20 procent, dat van Android 69 procent. Windows Phone is inmiddels de derde grootste, met 6 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content