West-Vlaamse app voor blinden gaat de wereld rond

K-NFB Reader © K-NFB

De K-NFB Reader, een app voor blinden die ontwikkeld werd door Sensotec uit Jabbeke, is wereldwijd gegeerd. Sinds de lancering in september zijn er al 6.000 gebruikers, en de app stond in vier landen op nummer één wat betreft inkomsten op het vlak van productiviteitsapplicaties.

De K-NFB Reader werkt als volgt: blinden of slechtzienden nemen met de camera van hun smartphone of tablet een foto van een tekst – de app assisteert de gebruikers om de foto goed te positioneren door middel van een vibratiesysteem. De toepassing ziet ook of de tekst in kolommen geschreven is en kan een Powerpointpresentatie herkennen. Als de foto gemaakt is, wordt de tekst enkele tellen later voorgelezen.

10 talen

De Reader, waarvoor Sensotec samenwerkte met de Amerikaanse Kurzweil National Federation of the Blind Reader (K-NFB), is er momenteel in tien talen, waaronder het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Pools en Turks – Russische en Chinese varianten zijn in de maak. Er wordt ook nog gewerkt aan een automatische taalherkenning, en ook vertalen moet mogelijk worden.

Breder doelpubliek

Sensotec hoopt in de toekomst het doelpubliek open te breken en mikt bijvoorbeeld op senioren die moeilijk kunnen lezen en op mensen met dyslexie. Een licentie voor de reader kost 89 euro.

De app gaat de wereld rond: in enkele landen stond de toepassing op nummer één in de downloadlijsten voor apps. Bovendien noemde AppleVis.com, een internetcommunity voor blinde en slechtziende Apple-gebruikers, de Reader onlangs ‘de beste toegankelijkheidsapp voor iOS’. Voorlopig is iOS het enige besturingssysteem dat ondersteund wordt.

Het West-Vlaamse Sensotec, een groeibedrijf dat 36 mensen tewerkstelt en een omzet draait van vijf miljoen euro, werd ook tweede in de categorie ‘ontwikkelaar van het jaar’. (Belga/MI)

Partner Content