Wet die NSA aan banden legt goedgekeurd door Amerikaans Huis van Afgevaardigden

© Reuters

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met 293 tegen 123 stemmen een wet goedgekeurd die de bevoegdheden van de NSA aan banden moet leggen.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een grote meerderheid, 293 tegen 123 stemmen, een wet goedgekeurd die de bevoegdheden van de NSA aan banden legt. De stemming maakt duidelijk hoe groot de weerstand binnen het Congres is tegen de afluisterpraktijken van de nationale veiligheidsdienst.

Vooralsnog geen enkel gevolg voor NSA

De afgevaardigden stemden over een amendement op de wet over de defensiebegroting voor het fiscale jaar 2015 (dat aanvangt op 1 oktober). Aangezien dit amendement door de Senaat werd onderzocht noch goedgekeurd, heeft de beslissing van het House of Representatives vooralsnog geen enkel gevolg voor de NSA. Wat telt, aldus waarnemers, is het “signaal” dat het Congres heeft gegeven.

Momenteel beschikt de NSA over Big Brother-achtige bevoegdheden om in het privé-leven van Amerikaanse burgers te snuffelen. Het agentschap heeft daar geen voorafgaande gerechtelijke goedkeuring voor nodig.

Dat NSA behalve Amerika ook de rest van de wereld afluistert, was voor de afgevaardigden geen hoofdzaak

Dat de NSA via het Prism-programma ook de rest van de wereld afluistert, was voor de afgevaardigden niet de hoofdzaak. Voor het bespioneren van de eigen burgers, daarentegen, vereisen de grondwet en diverse andere federale wetten dat dit pas mag na toestemming van een rechter.

Vorig jaar bracht de momenteel voortvluchtige klokkenluider Edward Snowden de afluisterpraktijken van de NSA aan het licht. Een jaar later heerst in het Congres nog steeds vooral een debatcultuur over hoe dit euvel hersteld moet worden.

Hervormingsproject

Op 22 mei keurde het House al een “hervormingsproject” goed; de Senaat zal zich deze zomer over de kwestie buigen. Dat werd door Google en door privacy-activisten reeds als onvoldoende afgedaan. Er zou nog een achterpoortje in zitten dat massale dataverzameling mogelijk blijft maken. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content