Wetenschappers claimen onfeilbare data-opslag

. © Wikipedia / Alchemist-hp

Bij MIT hebben ze een bestandssysteem ontwikkeld dat geen data zou verliezen bij crashes, stroomonderbrekingen, bugs of andere problemen.

Hoewel opslagsystemen evolueren blijft het moeilijk om bij onvoorziene omstandigheden alle data veilig te behouden. Een les die zelfs Google leerde toen hun Belgisch datacenter deze maand vier keer werd getroffen door een blikseminslag waarbij er een kleine hoeveelheid data verloren ging.

Maar zes onderzoekers zeggen nu een bestandssysteem te hebben dat crash-tolerant is. De volledige presentatie volgt op het ACM Symposium on Operating Systems Principles in oktober, maar het komt er op neer dat het bestandssysteem “mathematisch gegarandeerd data niet uit het oog verliest tijdens een crash.”

Dat doen de wetenschappers door kort samengevat alle mogelijke omstandigheden in te schatten en te omschrijven waaronder een crash kan gebeuren. Dat houdt in dat bij het schrijven van het bestandssysteem alle onderdelen en handelingen op empirische wijze werden omschreven en omgezet in code. In totaal werd het definiëren van de systeemonderdelen en de onderlinge relaties een huzarenstukje.

De methode heeft weliswaar ook zijn nadelen. Zo zou de verwerking trager werken dan andere hedendaagse systemen voor bestandsopslag. Maar op termijn is daar wel ruimte voor verbetering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content