Wetsvoorstel wil alle mails en sms’jes bijhouden
Een Europees wetsvoorstel dat al het e-mailverkeer en sms’jes zal bijhouden wordt binnenkort in België goedgekeurd. De wet wordt meteen gemoderniseerd waardoor ook webmail en wifi onder big brother vallen.
Een Europees wetsvoorstel dat al het e-mailverkeer en sms’jes zal bijhouden wordt binnenkort in België goedgekeurd. De wet wordt meteen gemoderniseerd waardoor ook webmail en wifi onder big brother vallen.
Het voorstel is een omzetting van de richtlijn 2006/24/EG uit 2006 en kwam er na de aanslagen in Londen in 2005. Die stelt dat providers een jaar lang moeten bijhouden naar wie (en wanneer) u mailt. Ook sms- en telefonie vallen onder de maatregel waarbij ook de duur en de plaats wordt bijgehouden. In april werd er al een voorontwerp goedgekeurd op de ministerraad. Volgens De Standaard werd de defintieve wet eind vorige maand, zeven jaar na de Europese versie, ingediend bij de Kamer.
Wel wordt de wet ernstig gemoderniseerd. Zo laat het kabinet van telecomminister Johan Vande Lanotte aan onze redactie weten dat men nu onder meer naar de bronpoort van de computer vraagt in plaats van enkel het IP-adres (wat vandaag niet noodzakelijk continu aan één toestel is verbonden). Ook zaken als wifi en andere technologie die vandaag veel prominenter aanwezig is dan in 2006 worden mee opgenomen in het voorstel.
Ook Gmail
Aanvankelijk ging het vooral om mailboxen van operatoren. Ook wie als bedrijf met zijn e-mail bij een Belgische hoster zit valt daar onder. Maar de Belgische wet is volgens het kabinet van Vande Lanotte van toepassing op elke provider die op het Belgische grondgebied wordt aangeboden. Dat wil zeggen dat webmaildiensten zoals Gmail er ook onderhevig aan zijn.
Wel gaat het telkens om de communicatiegegevens. De inhoud van de e-mails, telefoongesprekken of sms’jes blijft dus wel privé.
Wat het operatoren zal kosten om alles bij te houden valt moeilijk in te schatten. Vorig jaar nog waarschuwde internetprovidervereniging ISPA er voor dat de eindgebruiker zal opdraaien voor de extra investeringen.
De vraag is in welke mate de wet zal helpen om terrorisme en zware misdaden te voorkomen of op te lossen. Bedrijven als Google en Microsoft hebben een Europese entiteit en zullen daarom de Europese en/of Belgische wetgeving naleven. Maar daarnaast zijn er nog talloze aanbieders van anonieme e-maildiensten die dat hoogstwaarschijnlijk niet zullen doen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier