Weyts verzamelt mobiliteitsdata voor slimme app met real-time reisinfo

Ben Weyts (N-VA) © BELGA

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil alle beschikbare mobiliteitsdata verzamelen op één platform, dat van pas zou kunnen komen bij de ontwikkeling van een slimme mobiliteitsapp. Maar de informatie zou ook gebruikt kunnen worden voor websites of dynamische verkeersborden langs de weg.

Minister Weyts kondigde vorig jaar aan dat hij werk wilde maken van een slimme mobiliteitsapp, waarop alle verkeersinformatie in real time beschikbaar is. Met die app zouden gebruikers meteen kunnen zien hoe ze op de snelste manier op hun bestemming kunnen geraken. De N-VA-minister kreeg toen de kritiek dat er al mobiliteitsapps bestaan en dat heel veel informatie al beschikbaar is, bijvoorbeeld via Google Maps.

Maar in een antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (SP.A) benadrukt de N-VA-minister dat er “nog geen enkele app bestaat die real-time reisinformatie over alle modi aanbiedt”. “Er is dus wel degelijk nog ruimte voor verbetering van bestaande apps en voor nieuwe apps.”

Open mobiliteitsdata

Om de aangekondigde app te realiseren, maakt minister Weyts in een eerste stap werk van open mobiliteitsdata. Zo is het de bedoeling om alle mobiliteitsdata die in Vlaanderen aanwezig is (o.a. van De Lijn en het Verkeerscentrum Vlaanderen) via het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) te verzamelen op één platform. Die info zou dan kunnen aangevuld worden met informatie van de NMBS en de MIVB, “onder voorbehoud van het open data-aanbod van deze spelers”, dixit Weyts.

De informatie die via dat platform verzameld wordt, kan niet alleen de basis zijn voor de ontwikkeling van een slimme mobiliteitsapp, maar zou volgens Weyts ook kunnen gebruikt worden voor websites en borden langs de weg.

Het departement MOW zal voor die taak samenwerken met een “externe partner”. Wie die externe partner is of zal zijn, is nog niet duidelijk.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content