WhatsApp gaat nu ook voice-diensten aanbieden

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De populaire chatapplicatie WhatsApp – pas gekocht door Facebook – is van plan om ook ‘voice’-diensten aan te bieden: bellen over internet dus.

De populaire chatapplicatie WhatsApp – pas gekocht door Facebook – is van plan om ook ‘voice’-diensten aan te bieden: bellen over internet dus.

Het was drummen om de sessie rond ‘mobile disruptors’ bij te wonen op het Mobile World Congress. Dat had alles te maken met de komst van ‘de man van 16 miljard’ Jan Koum: de oprichter en ceo van WhatsApp dat vorige week overgenomen werd door Facebook.

Nadat hij eerst vertelde over de opstartdagen van WhatsApp dat vandaag, 24 januari, exact 5 jaar bestaat, kondigde Jan Koum aan dat de 465 miljoen gebruikers binnenkort ook voice-diensten zullen kunnen gebruiken via het WhatsApp-platform. Ergens in het tweede kwartaal hoopt WhatsApp de diensten te kunnen aanbieden. Daarmee dropt Koum niets minder dan een bom in de conferentie waar operatoren zich allemaal in de haren krabben over hoe ze ‘over-the-top’ spelers moeten bekampen die hun traditionele business-model helemaal overhoop gooien.

Koum legde er tijdens zijn presentatie de nadruk op dat WhatsApp ondanks de overname door Facebook een onafhankelijke koers zal blijven varen. “Dat is iets wat Mark (Zuckerberg, nvdr) ook beseft”, zei Koum. Op een vraag van de moderator rond privacy in het Facebook-tijdperk, bleek Koum op de vlakte. “Uiteraard zijn privacy en security belangrijk, maar we gaan onze diensten gewoon verder blijven aanbieden zoals we dat voor de overname ook deden. Wij kennen eigenlijk quasi niks over onze gebruikers en dat willen we niet veranderen. We willen onze minimalistische data-aanpak gewoon verder zetten”, aldus Koum. Al is de vraag maar of Mark Zuckerberg daar eveneens zo over denkt. Misschien dat we dat vanavond horen tijdens zijn keynote op het congres in Barcelona.

De voice-dienst van WhatsApp zal eerst op Android en iOS verschijnen, en pas later op Windows Phone en Blackberry. “We gebruiken zo weinig mogelijk bandbreedte en werken zo efficiënt mogelijk. Onze focus zal op de eenvoud liggen”, zegt Koum. Nog volgens de ceo telt WhatsApp ondertussen 465 miljoen maandelijkse gebruikers met een gemiddeld aantal van 330 miljoen dagelijkse gebruikers. Meteen al een stuk meer dan de cijfers die nog circuleerden toen het overnamenieuws bekend raakte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content