WhatsApp krijgt bijna kwart miljard boete voor inbreuk op Europese privacyregels

WhatsApp krijgt miljoenenboete om misbruik gebruikersgegevens

De Ierse gegevensbeschermingsautoriteit (DPC) heeft berichtendienst WhatsApp een boete opgelegd van 225 miljoen euro, wegens inbreuken op de Europese privacywetgeving. WhatsApp, onderdeel van Facebook, liet al weten in beroep te zullen gaan.

De Data Protection Commission in Ierland heeft het in haar beslissing over ‘inbreuken van zeer ernstige aard’ en over ‘een ernstig tekort aan informatie’. Volgens de gegevensbeschermingsautoriteit was WhatsApp onvoldoende transparant over hoe de dienst persoonlijke informatie verwerkt, zowel van gebruikers als niet-gebruikers. De dienst maakte ook onvoldoende duidelijk op welke manier gegevens worden gedeeld tussen WhatsApp en andere bedrijven in de Facebook-groep.

Op een na hoogste boete

WhatsApp krijgt niet alleen een boete, maar moet ook maatregelen nemen om te voldoen aan de regels. Zo moet onder meer duidelijker worden gemaakt hoe gebruikers een klacht kunnen indienen bij een toezichthouder. De boete is de op een na hoogste boete die tot nu toe werd uitgeschreven voor een inbreuk op de Europese privacywetgeving (Algemene Verordening Gegevensbescherming of GDPR). In juli kreeg webwinkel Amazon in Luxemburg een boete van 746 miljoen euro.

Sinds de GDPR in mei 2018 van kracht werd, kunnen privacywaakhonden in Europese landen verregaande maatregelen nemen. Zo kunnen ze boetes uitvaardigen die kunnen oplopen tot vier procent van de wereldwijde inkomsten van een bedrijf.

‘Oneens met beslissing’

De Ierse regulator had eerst een boete van vijftig miljoen euro voorgesteld voor WhatsApp, maar andere Europese privacybeschermers waren het daar niet mee eens. WhatsApp had eerder 77,5 miljoen euro opzijgezet voor een eventuele boete. Het liet donderdag weten het niet eens te zijn met de beslissing. ‘We gaan niet akkoord met de beslissing over de transparantie die we in 2018 aan mensen boden. De straffen zijn buiten verhouding, en we zullen deze beslissing aanvechten’, aldus een woordvoerder van de berichtendienst. Nog volgens de woordvoerder heeft WhatsApp zich steeds geëngageerd om ‘een veilige en private dienst’ te verlenen.

Grote techbedrijven als Facebook en Google liggen steeds vaker onder vuur vanwege privacyschandalen, waarvoor al grote boetes werden opgelegd in zowel de Verenigde Staten als de EU.

Partner Content