Wie krijgt de opbrengst uit telecomlicenties?

Ons land rekent op 360 miljoen euro uit de veiling van de 800 MHz frequenties. Dat is 90 miljoen euro meer dan eerst gedacht, maar ook de gemeenschappen willen een deel van die opbrengst.

De reden dat de veiling van het zogenaamde digitaal dividend meer opbrengt is omdat de licenties voortaan twintig in plaats van vijftien jaar geldig zijn. Dat is een opsteker voor de begroting, maar volgens De Tijd wil ook Vlaanderen een deel van die opbrengsten.

De krant citeert Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) die stelt dat de gemeenschappen recht hebben op de helft van dat bedrag.

De redenering is dat Telecom een federale bevoegdheid is, maar media en oproepactiviteiten vallen onder de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschappen. Dat omvat ook het versturen van foto’s en filmpjes via mobiel internet en dat wordt als maar populairder met de groei van smartphones, tablets en bijhorende 3G en 4G-netwerken.

De Raad van State zal zich nu buigen over de discussie. Recent nog bevestigde Vande Lanotte nog dat de veiling van de 800 MHz-band nog voor dit jaar moet zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content