Wie toerist laat overnachten via airbnb of couchsurfing riskeert boete

© The Verge

Na Uber, pakt de Vlaamse overheid nu ook verhuursites als airbnb.be en couchsurfing.org aan. Mensen die toeristen in hun woning een kamer aanbieden via deze sites, moeten voldoen aan bepaalde vereisten. Anders riskeren ze een boete van 250 euro.

Na de alternatieve taxidienst Uber, pakt de Vlaamse overheid ook verhuurwebsites als airbnb.be en couchsurfing.org aan. Ze gaat actief mensen opsporen die via deze sites hun woning beschikbaar stellen aan toeristen. Deze mensen krijgen een brief waarin ze op hun verplichtingen worden gewezen, en riskeren een boete van 250 euro als ze hier geen gevolg aan geven. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Volgens Geert Martin van het departement Internationaal Vlaanderen, de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor de vergunning en controle van toeristische logies, is iedereen die toeristen ontvangt en daar openlijk over communiceert, verplicht om zich aan te melden bij de dienst Toeristische Vergunningen.

Extra eisen

Er worden ook extra eisen gesteld aan de brandveiligheid van een particuliere woning als er toeristen verblijven. Er moet in de woning duidelijke signalisatie van evacuatiewegen aangebracht worden en er moet een brandblusapparaat aanwezig zijn.

Kosten kunnen hoog oplopen

De kosten om te voldoen aan de eisen kunnen hoog oplopen. “Wie nog niet geregistreerd is, ontvangt een aanmaningsbrief”, zegt Geert Martin. “Mensen krijgen de tijd om alles in orde te brengen op het vlak van brandveiligheid en hygiëne. Als ze niet reageren, gaat het dossier naar de cel Handhaving.” Dan riskeren de ‘verhuurders’ een administratieve geldboete.

“Voor alle duidelijkheid: het gaat enkel om mensen die vreemden een slaapplaats aanbieden. Wie een vriend onderdak geeft, valt niet in die categorie”, aldus Martin.

Gebruikers reageren vol ongeloof

Mensen die al jaren gebruik maken van websites als couchsurfing.org reageren vol ongeloof op dit initiatief van de overheid. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content