Wie wil Hawk-Eye kopen?

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Hawk-Eye Innovations, bouwer van ‘balltracking’-technologie, staat te koop.

Hawk-Eye Innovations staat te koop.

Het Britse bedrijf is bekend van de technologie die gebruikt wordt in het tennis en het cricket om te bepalen of een bal binnen of buiten de lijnen is gevallen (ook wel ‘ball-trackingtechnologie’ genoemd). Een officieel prijskaartje is er niet opgekleefd, maar de krant Financial Times verwacht dat het bedrijf tussen de 18 en 24 miljoen euro zal kosten.

Oprichter en directeur Paul Hawkins rekent op een snelle doorbraak in het dossier. Maar marktanalisten plaatsen daar toch vraagtekens bij. De onzekere factor in de hele kwestie is namelijk de eventuele beslissing van de wereldvoetbalbond Fifa rond doellijntechnologie. Oktober is daarvoor de cruciale maand. Dan zal de Ifab, de spelregelcommissie van de Fifa, de mogelijke producenten hun product laten voorstellen. Hawk-Eye staat in die ‘wedstrijd’ tegenover het Duitse Cairos, dat samenwerkt met Adidas.

Mocht Hawk-Eye die strijd winnen, dan verzekert het bedrijf zich van een stevige brok wereldwijde business, argument genoeg voor potentiële overnemers. Maar scoort Hawk-Eye niet, waar zit dan nog de groei voor het bedrijf? De firma probeert zelf alvast dat dilemma uit de weg te ruimen: het sleutelt volop aan ball-trackingtechnologie voor Olympische sporten, zoals volleybal. En ook de Ierse sport hurling wordt warm gemaakt voor technologische bijstand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content