Wie wint miljoenencontract e-rijbewijs?

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De ministerraad maakt normaal gezien vandaag bekend wie de grote aanbesteding rond het zogenaamde ‘elektronische’ rijbewijs zal binnenhalen. Dat dossier was vervallen in een kleine soap.

De ministerraad maakt normaal gezien vandaag bekend wie de grote aanbesteding rond het zogenaamde ‘elektronische’ rijbewijs zal binnenhalen. Dat dossier was vervallen in een kleine soap.

Het ‘elektronische’ rijbewijs – in bankkaartformaat – moet van Europa vanaf januari 2013 veralgemeend worden ingevoerd. Echt ‘elektronisch’ is het rijbewijs eigenlijk niet: het kaartje verwijst naar een databank waar alle gegevens verzameld staan. In België moeten er over 5 jaar 4,7 miljoen ‘gewone’ elektronische rijbewijzen en een klein miljoen voorlopige rijbewijzen worden uitgerold.

Eigenlijk was er vorig jaar, met Zetes, al een winnaar aangeduid van de aanbesteding, die naar schatting ’15 à 19 miljoen euro’ waard is. Maar een arrest van de Raad van State beval de schorsing van de uitvoering van die beslissing. Bpost, ook kandidaat voor de opdracht, stelde onduidelijkheden vast in de procedure en de Raad van State volgde daarin. Bpost en Zetes vochten daarover toen ook een robbertje uit in de pers. Naast Zetes en bpost dienden toen ook Morpho en Oberthur Technologies een offerte in.

De aanbesteding moest dus overgedaan worden, hoewel er ook druk was van sommige ministers om het elektronische rijbewijs alsnog in de eID te verwerken. Op Europees niveau lijkt dat echter een onbegonnen zaak. Vandaag zou de ministerraad eindelijk een knoop doorhakken. Het is niet duidelijk of alle genoemde spelers opnieuw hebben deelgenomen. Naast het hoger geciteerde lijstje leveranciers is er ook nog 3M, dat het contract voor de pilootfase (ongeveer 450.000 euro) in de wacht sleepte. Die loopt momenteel in 38 gemeenten.

Wordt dus vervolgd…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content