WiFi gaat onder water

© Thinkstock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Amerikaanse onderzoekers werken aan een draadloos onderwaternetwerk, dat kan communiceren met smartphones, tablets en laptops op het vaste land.

Onderzoekers van de Universiteit van Buffalo in New York werken aan een onderwaternetwerk dat het mogelijk maakt signalen uit het water rechtsreeks naar smartphones, tablets en laptops op het land te versturen.

Tot op heden is dat geen sinecure: WiFi maakt gebruik van radiosignalen, maar die werken niet goed onder water. Daarom maken onderwatersensoren gebruik van geluidsgolven om data te versturen. Om die data op het land te kunnen gebruiken, moeten deze geluidsgolven eerst, middels drijvende boeien, omgezet worden in radiogolven.

Levens redden Het nieuwe Amerikaanse ‘WiFi-netwerk’ moet dit ‘communicatieprobleem’ dus van de baan helpen, en moet de wereld uiteindelijk zelfs een beetje veiliger maken.

Onderwatersensoren verzamelen en analyseren immers informatie over onder meer watervervuiling of tsunami’s. Via het snelle onderwaternetwerk kan deze informatie het vaste land sneller bereiken, en kunnen kustbewoners bijvoorbeeld sneller gewaarschuwd worden voor een tsunami. “Het netwerk zou levens kunnen redden”, denkt hoofdonderzoeker Tommasso Melodia.

Het netwerk is uiteraard nog in volle ontwikkeling, maar de eerste tests zijn alvast positief gebleken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content