Wifitrams van De Lijn stuiten op kritiek

© Belga

De ‘wifitrams’ die zopas door De Lijn aangekondigd werden, lokten protest uit bij de werkgroep Beperk de Straling. Die meent dat passagiers hierdoor blootgesteld worden aan hoge wifi-straling. Maar volgens De Lijn is ‘wifi-straling lager dan gsm-straling’.

Onlangs kondigde De Lijn aan 45 Gentse en 45 Antwerpse trams vanaf eind november met gratis wifi uit te rusten. De werkgroep Beperk de Straling ziet dat niet zitten, omdat dit passagiers zou blootstellen aan hoge wifi-straling.

Beperk de Straling: ‘Passagiers die geen wifi gebruiken worden blootgesteld om smartphoneverslaafden plezier te gunnen’

“Ook kleine kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en elektrogevoelige personen die geen gebruik maken van deze wifi-service worden passief blootgesteld aan wifi-straling om ‘smartphone addicts’ hun plezier te gunnen. Bovendien druist dit aanbod van De Lijn ook in tegen het advies van de Hoge Gezondheidsraad om op het openbaar vervoer niet te bellen of te surfen in de buurt van kinderen en zwangere personen omwille van de verhoogde stralingswaarden. Ook het personeel en vooral de tramchauffeurs zullen permanent in een ongezond milieu van hoge stralingswaarden moeten werken”, luidde het.

Volgens ‘Beperk de Straling’ moet De Lijn een voorbeeld nemen aan de NMBS, die eveneens besliste om treinen te voorzien van wifi, maar in samenspraak met de werkgroep ook wifi-vrije wagons zal voorzien. “Deze vervoersmaatschappij houdt wel rekening met het voorzorgsprincipe en het grondrecht op een gezond leefmilieu zoals onderschreven in art.23 van de Grondwet”, aldus de groep.

De Lijn: Wifi-straling lager dan gsm-straling’

Volgens De Lijn-woordvoerder Tom Van de Vreken is er geen reden tot paniek. “Wij hebben de richtlijnen van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie gevolgd”, zegt hij. “Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat de wifi-straling lager is dan die van een gsm en gelijk is aan de straling van een fm-radio.”

Van de Vreken nodigt de werkgroep daarom uit om hen de standpunten van De Lijn uit te leggen en “hen in contact te brengen met een expert.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content