‘WikiLeaks’-aanval op Mastercard wellicht vanuit Nederland

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Nederlandse ‘nationale recherche’ doet een grootschalig onderzoek naar de aanval op de website van MasterCard. Het vermoeden bestaat immers dat een groot deel van de aanval vanuit Nederland werd georganiseerd. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde de boodschap woensdagavond aan de NOS. De website van Mastercard lag gisteren een groot deel van de dag volledig plat. Zowel mastercard.com als de Belgische website van de onderneming waren ontoegankelijk. De digitale aanval is een reactie op het besluit van het bedrijf om geen boekingen meer te verzorgen voor WikiLeaks. Het kredietkaartenbedrijf staat niet langer toe dat klanten giften doen om de beruchte site te steunen. Een actiegroep met de naam ‘Anonymous’ dreigde eerder al met een cyberaanval op alle bedrijven met een anti-WikiLeaks-agenda.

De Nederlandse ‘nationale recherche’ doet een grootschalig onderzoek naar de aanval op de website van MasterCard. Het vermoeden bestaat immers dat een groot deel van de aanval vanuit Nederland werd georganiseerd.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde de boodschap woensdagavond aan de NOS. De website van Mastercard lag gisteren een groot deel van de dag volledig plat. Zowel mastercard.com als de Belgische website van de onderneming waren ontoegankelijk.

De digitale aanval is een reactie op het besluit van het bedrijf om geen boekingen meer te verzorgen voor WikiLeaks. Het kredietkaartenbedrijf staat niet langer toe dat klanten giften doen om de beruchte site te steunen. Een actiegroep met de naam ‘Anonymous’ dreigde eerder al met een cyberaanval op alle bedrijven met een anti-WikiLeaks-agenda.

Uit het onderzoek moet nu blijken wie de echte verantwoordelijken zijn, aldus een woordvoerder van het Nederlandse landelijk parket. De hackers zeiden op hun Twitter-account alvast dat de aanval kaderde in ‘Operation:Payback’.

Eerder op de week viseerden hackers het online betaalsysteem PayPal, en haalden ze de site van Postfinance, de bank van de Zwitserse post, tijdelijk uit de lucht, omwille van de zelfde redenen.

Intussen opperde de de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Kevin Rudd, dat de VS verantwoordelijk zijn voor het lekken van diplomatieke telexen, en niet de site WikiLeaks.

“Voor mij is de grond van het probleem de bescherming van de Amerikaanse diplomatieke communicatie door de VS”, zei Rudd, die zelf in verlegenheid werd gebracht door onthullingen.

“Als een kwart miljoen telexen de wereld rond gaan en als bovendien ruim twee miljoen mensen binnen het Amerikaanse systeem daar toegang toe hebben, dan zit het probleem daar”, voegde hij eraan toe op een Australisch radiostation.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content