WikiLeaks, klacht bij Europese Commissie

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Vandaag verloopt het ultimatum van WikiLeaks en DataCell tegen Visa en MasterCard, betreffende een klacht bij de Europese Commissie.

Vandaag verloopt het ultimatum van WikiLeaks en DataCell tegen Visa en MasterCard, betreffende een klacht bij de Europese Commissie.

In de heisa tegen WikiLeaks namen bedrijven als onder meer Visa en MasterCard de beslissing geen financiële donaties aan WikiLeaks te verwerken. Deze bedrijven stellen dat ze eerst willen uitmaken of de aard van WikiLeaks niet indruist tegen de eigen werkingsregels, respectievelijk eerst de toestand willen uitklaren. Concreet draagt dit bij aan het dichtdraaien van de geldkraan voor WikiLeaks, waarvan zowel WikiLeaks als de IJslandse serviceprovider DataCell nadeel ondervinden. Deze beide organisaties stellen vandaag een rechtszaak aan te gaan tegen zowel Visa Europe en Master Card Europe, evenals de Deense transactieverwerker Teller en diens IJslandse agent Korta bij de Deense handelsrechtbank.

Daarnaast zal ook een klacht worden ingediend bij de Europese Commissie, op basis van inbreuken tegen artikels 101 (1) en 102 van het verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. DataCell stelt dat deze bedrijven hun dominante marktpositie misbruiken en dat hun gelijktijdige actie eveneens een anticompetitieve actie vormt. Andere bedrijven kunnen immers voor diensten die DataCell levert, niet betalen met Visa of MasterCard. Teller stelt overigens dat het bereid is de verwerking van transacties voor DataCell te hervatten, maar dat het hiervoor geen toestemming krijgt vanwege Visa of MasterCard.

Overigens weigeren niet alleen Visa en MasterCard donaties voor WikiLeaks te verwerken. Ook Paypal doet dit (met de suggestie dat WikiLeaks illegale activiteiten ontplooit), evenals Bank of America. Deze bedrijven werden hiervoor al op de korrel genomen met ‘denial of service’ aanvallen door (h)activistengroepen als Anonymous.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content