Wikileaks lezen brengt privacy ernstige schade toe

© Montage Reuters/PG

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA en haar Britse tegenhanger GCHQ “hebben Wikileaks en haar lezers bespioneerd”, stelt de klokkenluiderssite van Julian Assange onder aanhaling van documenten verkregen via Edward Snowden.

De in opspraak gekomen Amerikaanse inlichtingendienst NSA en haar Britse tegenhanger GCHQ “hebben Wikileaks en haar lezers bespioneerd”. Dat stelt de klokkenluiderssite van Julian Assange onder aanhaling van documenten verkregen via Edward Snowden. Snowden is een voormalig medewerker van de NSA die, na spionagepraktijken op grote schaal van het Agency openbaar te hebben gemaakt, zijn toevlucht heeft gezocht in Rusland. Wikileaks wil dat VS-president Barack Obama voor het uitspitten van deze “wetteloze” zaak een “speciale aanklager” aanstelt.

Uit een van die documenten, aldus Wikileaks in een communiqué, blijkt dat de NSA Assange al sinds 2010 op een lijst heeft gezet “van mensen die het doel van een mensenjacht moet worden”. De lijst omvat ook “veronderstelde leden van het netwerk Al Qaïda”.

Voor het bespioneren van Wikileaks-lezers gebruikt de Government Communications Headquarters een gratis programma op het internet, aldus de onlangs door enkele journalisten opgerichte site The Intercept. Bij de geheime dienst stond het bekend onder de codenaam ‘Anticrisis Girl’. Volgens The Intercept snuffelen de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten ook danig door websites als The Pirate Bay en hackersgroepen als Anonymous.

In een eigen communiqué klaagt Assange, die al geruime tijd in de Ecuadoraanse ambassade in Londen verblijft om aan vervolging in Zweden wegens een veronderstelde zedenzaak en -vooral- uitlevering aan de VS te ontsnappen , de “misdadige activiteiten van de NSA tegen de media, in het bijzonder Wikileaks”. “Geen enkel instituut, de NSA inbegrepen, zou het recht mogen hebben om straffeloos tegen journalisten te ageren”.

Wikileaks heeft de voormalige Spaanse rechter Baltasar Garzon, aan de kant gezet in Spanje omdat hij diep in het Iberische Franco-verleden wou graven, gevraagd een “gepast antwoord voor te bereiden”. Garzon verdedigt zowel Assange als diens klokkenluiderssite. (Belga/MI)

Partner Content