Wikipedia gaat 24 uur ‘black’

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Dat uit protest tegen de voorgenomen SOPA en Pipa wetten in de VS.

Op woensdag 17/1 gaat de Engelse editie van Wikipedia ‘black’ uit protest tegen de voorgenomen SOPA en Pipa wetten in de VS.

Het is Sue Gardner, executive director van de Wikimedia Foundation, die op de site van Wikipedia aankondigt dat de Engelse versie van de online encyclopedie om 05:00UTC (6 uur ’s ochtends in België) gedurende 24 ‘black’ wordt. Dat gebeurt uit protest tegen de Sopa (Stop Online Privacy Act) wet in de Amerikaanse kamer van volksvertegenwoordigers en de Pipa (Protect IP Act) wet in de senaat. Die wetten worden beschouwd als “vernietigend voor een vrij en open web”, omdat ze het erg makkelijk maken om websites te blokkeren waar ‘gestolen intellectuele eigendom’ zou staan (zoals films, muziek en dies meer – de wetten worden zwaar door de amusementsindustrie gesponsord).

Volgens Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia, is de actie een initiatef van de medewerkers aan de Wikipedia zelf, omdat “SOPA en PIPA de vrije meningsuiting in de VS en daarbuiten in gevaar brengen en een schrikwekkend precedent van intene censuur voor de wereld betekenen.”

Als dat afbreuk lijkt te doen aan de neutraliteit van de site en lijkt op het innemen van een politiek standpunt, countert Wikimedia met de opmerking dat de artikels neutraal zijn, maar het bestaan van Wikipedia zelf dat niet is.

Partner Content