Wikipedia kan griep voorspellen

© Reuters

Via Wikipedia is het mogelijk het aantal nieuwe gevallen van griep op de voet te volgen. Dat kan dankzij een nieuw algoritme dat in de Verenigde Staten is uitgewerkt.

Het systeem analyseert elk uur de enorme hoeveelheid zoekopdrachten die mensen dagelijks in de online-encyclopedie invoeren. Wie ziek is, of een zieke in huis heeft, zoekt vaker op onder meer “flu season” (griepseizoen), “fever” en “epidemic”.

Het programma, dat voorlopig alleen voor griepgevallen in de VS werkt, is op punt gesteld door wetenschappers van de Harvard Medical School. Die vergeleken de zoekopdrachten op Wikipedia met de griepcijfers van de US Centers for Disease Control. Er zat nauwelijks verschil op, via Wikipedia kan men dus zeer accuraat grieppieken voorspellen.

Het is niet de eerste keer dat men via het internet ziektes in kaart probeert te brengen. Google, dat eveneens met zoekopdrachten werkt, lanceerde in 2008 Google Flu Trends. Maar dat blijkt nu veel minder accuraat te zijn dan lang was gedacht, meldde het wetenschappelijke tijdschrift Science onlangs. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content