Wikipedia-oprichter Jimmy Wales op 24 oktober te gast aan VUB

© Reuters

De VUB heeft op 24 oktober Wikipedia-oprichter Jimmy Wales te gast tijdens het Ideafest, een themadag over open science. Hij geeft een lezing over hoe plagiaat en fraude voorkomen kunnen worden door vrije toegang tot onderzoeksresultaten.

Open access, de vrije toegang tot wetenschappelijk onderzoek, zou veel wetenschapsfraude kunnen voorkomen. Dat stelt ook Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia die op 24 oktober een lezing geeft aan de Vrije Universiteit van Brussel (VUB).

Met Wikipedia heeft Wales de toegang tot kennis al erg gedemocratiseerd. “Wetenschap gaat om kennis delen, samenwerken en daarmee een grote constructie opbouwen. Het is een conversatie, net als Wikipedia.” Zijn idee is: hoe meer mensen meepraten, hoe betrouwbaarder de data.

Dat standpunt doet een aantal vragen rijzen: welke onderzoeksdata zet je online? Hoe zit het met de privacy? Wat doe je met contractonderzoek? Welke plaats bedeel je de wetenschapsuitgevers? Wat is de rol van de goede oude “peer review”?

Jimmy Wales wordt geïntroduceerd door filosoof Michel Bauwens, de enige Belg op de “The (en)Rich List” van het Post Growth Institute. Hij is specialist in de peer-to-peer economie. Deze nieuwe vorm van economie breekt met het traditionele kapitalisme en stelt mensen in staat in grote, digitaal verbonden netwerken gezamenlijk te consumeren, produceren en innoveren. Een idee waar open access perfect op aansluit. (Belga/MI)

Partner Content