Wikipedia publiceert links die Google verwijderde

© Belga Image

Wikipedia publiceert links naar pagina’s van de online encyclopedie die verwijderd zijn uit de resultaten van zoekmachines zoals Google, als gevolg van het Europese ‘recht om vergeten te worden’.

De lijst staat op een aparte pagina van de Wikimedia Foundation, de organisatie achter Wikipedia.

Het gaat voorlopig om een vijftigtal links, onder andere naar pagina’s over criminelen, muzikanten en andere mensen.

Uitspraak

Het Europees Hof van Justitie oordeelde in mei van dit jaar dat zoekmachines resultaten die niet meer relevant of gedateerd zijn, moeten verwijderen als het daarom gevraagd wordt.

Google meldde twee weken geleden dat het al bijna 100.000 zo’n aanvragen heeft ontvangen, en die gingen in totaal over meer dan 300.000 links. De helft van de al behandelde aanvragen, zijn goedgekeurd door de Amerikaanse zoekgigant.

Hoewel het daar niet toe verplicht is, meldt Google aan Wikimedia welke pagina’s van de website het heeft verwijderd uit zijn resultaten.

Recht op informatie

Wikimedia is het niet eens met die nieuwe Europese regels en ijvert voor een onbeperkte toegang tot informatie. ‘Dat is echter alleen mogelijk als mensen kunnen bijdragen en meedoen zonder voorbehoud’, zei Wikipediaoprichter Jimmy Wales.

Volgens Wales is het verwijderen van zoekresultaten een bedreiging voor het recht op informatie en de vrijheid van meningsuiting. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content