Wil je je huissleutel niet meer kwijtraken? Sla een reserve op in de cloud

© KeyMe

Het Amerikaanse KeyMe zegt dé oplossing bedacht te hebben voor mensen die hun huis- of autosleutels wel eens kwijtraken: een app die je sleutel scant en in de cloud opslaat, zodat je bij verlies een nieuwe in 3D kunt laten printen. Maar er zijn ook veiligheidsrisico’s.

KeyMe heeft een Android- en iOS-app ontwikkeld waarmee je je huis- of autosleutel kunt inscannen door een foto van de sleutel te maken – van op 10 centimeter afstand en tegen een witte achtergrond. Die scan wordt in de cloud opgeslagen en wordt beveiligd met een wachtwoord. Ben je je sleutel kwijt, dan kan je een nieuw exemplaar laten maken bij de slotenmaker – de smartphone-app van KeyMe bevat alle informatie die de slotenmaker daarvoor nodig heeft.

3D-printen

KeyMe heeft ook kiosken in de VS, waar je een gescande sleutel kunt laten 3D-printen. Wie van deze dienst gebruik wil maken, moet ter beveiliging ook een scan van zijn of haar vingerafdruk laten maken.

Sleutel e-mailen

Je kunt via KeyMe ook makkelijk een extra sleutel laten bijmaken en die naar je thuisadres laten opsturen. Ook is het mogelijk je sleutels te e-mailen naar vrienden of familieleden, voor als zij op bezoek komen. KeyMe waarschuwt daarbij wel dat een eenmaal verzonden scan van een huissleutel niet meer teruggeroepen kan worden.

KeyMe werkt niet op alle sleutels. Nieuwere ‘slimme’ autosleutels kunnen bijvoorbeeld niet gekopieerd worden.

Veiligheidsrisico’s

Aan de KeyMe-dienst zijn blijkbaar wel veiligheidsrisico’s verbonden. Zo slaagde Andy Greenberg, een journalist van Wired die geen voorgaande ervaring had als inbreker, er via de KeyMe-dienst in het huis van zijn buurman te betreden.

Die buurman had ooit zijn sleutel door het raam naar Greenberg gegooid. De journalist scande deze sleutel met de KeyMe-app – een werk van dertig seconden -, liet een exemplaar namaken bij een nabijgelegen KeyMe-sleutelpaleis en had zo binnen het uur toegang tot de woning van zijn buurman.

Hiermee wilde Greenberg duidelijk maken dat diensten als KeyMe – in België heb je Keysave, een soortgelijke service – niet alleen handig maar ook gevaarlijk kunnen zijn.

(Automatiseringgids / MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content