Wildlife cybercrime: handel in bedreigde dieren boomt op internet

© iStock

In 42 dagen tijd werden er 33.006 bedreigde dieren, lichaamsdelen van wilde dieren of afgeleide producten aangeboden op 280 internetplatformen in 16 landen, waaronder België. Dat ontdekte het International Fund for Animal Welfare (IFAW) begin dit jaar.

De handel in bedreigde dieren boomt op internet, aldus het IFAW. ‘Terwijl het stropen alarmerende niveaus bereikt, vormt ‘wildlife cybercrime’ een sinistere, stille bedreiging voor bedreigde soorten zoals olifanten, reptielen en vogels, en maakt het criminelen mogelijk anoniem hun gruwelijke zaken te doen’, zei Azzedine Downes, voorzitter en CEO van het IFAW.

Levende dieren

Er werden 9.482 internetadvertenties voor dieren gevonden door het IFAW. In 54 procent van de gevallen ging het om handel in levende dieren. De waarde van de onderzochte items bedroeg in totaal bijna 11 miljoen dollar, of 8,85 miljoen euro. Ivoor, reptielen en vogels zijn het meest verhandeld.

Het IFAW roept verkoopwebsites op samen te werken met politie en douane om de verkoop van bedreigde dieren en afgeleide producten geheel te verbieden. De organisatie vraagt overheden ook strengere wetten in te voeren tegen de illegale dierenhandel op internet.

Ook in België

De speurders keken vooral naar de handel in dieren die door Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) beschermd worden. Het betrof vrij toegankelijke online marktplaatsen in België, Bahrein, Wit-Rusland, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Kazachstan, Koeweit, Polen, Qatar, Rusland, Oekraïne, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk. (Belga/MI)

Partner Content