WiMAX bereikt 1 miljard mensen in 2012

In 2012 kunnen een miljard mensen gebruikmaken van WiMAX. Dat verwacht directeur Barrett van Intel.

In 2012 kunnen een miljard mensen gebruikmaken van WiMAX. Dat verwacht directeur Barrett van Intel.

Tegen het eind van 2008 kunnen vijftig miljoen mensen gebruikmaken van WiMAX, de veelbesproken draadloze breedbandtechnologie. Dat beweert algemeen directeur Craig Barrett van Intel tijdens zijn openingstoespraak tijdens het ontwikkelaarsforum IDF in San Francisco. Bovendien verwacht hij dat de technologie tegen 2012 maar liefst een miljard mensen kan bereiken.

De topman zegt dat WiMAX vooral in ontwikkelingslanden gaat worden gebruikt. “Geen enkel staatshoofd in Afrika weet niet hoe hij WiMAX moet spellen.” In veel landen zijn de vaste communicatieverbindingen zo slecht dat bedrijven en particulieren gemakkelijker voor mobiele technologie kiezen.

Chipfabrikant Intel is een groot pleitbezorger van de mobiele breedbandtechnologie. De onderneming werkt nauw samen met bedrijven als Google, Sprint Nextel en Time Warner en investeert miljarden in de ontwikkeling van de technologie en in de marketing ervan. Voor het bedrijf is het zaak WiMAX zo snel mogelijk in de markt te zetten. Laptops en andere apparaten voor draadloze communicatie kunnen dan door het bedrijf worden voorzien van processoren die zijn voorbereid op WiMAX.

Andere bedrijven hebben hun voorkeur echter uitgesproken voor de concurrerende technologie Long Term Evolution (LTE). Die borduurt voort op het bestaande umts en hsdpa. Hiervoor zijn geen speciale processoren nodig.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content