Wimax schakelt versnelling hoger

Na drie jaar van onderzoek en ontwikkeling, en met 16 commerciële contracten op zak is Alcatel-Lucent momenteel koploper in wimax. Karim El Naggar, vice president van de wimax business unit bij Alcatel-Lucent, is ervan overtuigd dat wimax even groot kan worden als 3G

Na drie jaar van onderzoek en ontwikkeling, en met 16 commerciële contracten op zak is Alcatel-Lucent momenteel koploper in wimax. Karim El Naggar, vice president van de wimax business unit bij Alcatel-Lucent, is ervan overtuigd dat wimax even groot kan worden als 3G.

IDC verwacht dat er tegen 2011 ongeveer 4,4 miljoen wimax-gebruikers in West-Europa zullen zijn. “Een vrij laag ingeschat cijfer”, zegt El Naggar daarop, die geen gelegenheid onbenut laat om er op te hameren dat de wimax-technologie helemaal ‘mature’ én beschikbaar is. “Ja, de grote groeimarkt voor wimax zullen ongetwijfeld die landen zijn waar er nauwelijks 3G-dekking is, waar er een grote vraag naar breedband is en waar koper lang niet wijdverspreid is. Maar ook in landen met een hoge breedbandpenetratie is er voldoende ruimte voor nieuwe spelers op de wireless markt, bijvoorbeeld als ze erin slagen nieuwe services te brengen”, aldus El Naggar.

En dat kan volgens Bruno Potdevin, vice-president business development & marketing bij Alcatel Broadband Wireless Access, ook in België gebeuren: “Ook al neemt België momenteel een afwachtende houding aan tegenover wimax (de licenties worden allicht pas in de tweede helft van 2008 verdeeld, nvdr), toch kan het snel gaan. Stel bijvoorbeeld dat een hippe fabrikant als Apple plots een iPod of iPhone uitbrengt met een wimax-chip erin, waar consumenten meteen laaiend enthousiast over zijn. Benieuwd hoe lang het dan duurt vooraleer een operator een wimax-netwerk aankondigt!” Volgens Potdevin moeten we in Belgë voor wimax meer naar alternatieve, kleine operatoren kijken. “Belgacom en Telenet hebben elk al een flink deel van de breedbandmarkt in handen. Die gooien hun bestaande businessmodel liever niet overhoop met het gevaar in eigen vlees te snijden. Ik denk dat in België een van de underdogs met wimax zal beginnen.”

Momenteel lopen er in België overigens twee projecten die je als een soort ‘pre-wimax’ trial kunt opvatten. Zowel Clearwire en Mac Telecom gebruiken voor hun draadloze technologie het OFDM transmissieprotocol, een standaard die ook in wimax gebruikt wordt. Clearwire is actief op de 3,5 GHz frequentie, terwijl wifi hotspots de 2,4 Ghz frequentieband gebruiken. In Nederland staat men trouwens al iets verder dan in ons land. Daar werden al twee licenties uitgedeeld. Worldmax biedt wimax aan op 3,5 GHz, en Casema op 2,5 GHz. Die licentie loopt echter in februari af, en de verwachting is dat dat spectrum verder opengetrokken zal worden om meerdere spelers toe te laten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content