Windenergie opwekken via het spoornet

De ramp met de kernreactoren in Japan maakt duidelijk dat milieuvriendelijke energieoplossingen de toekomst hebben.

De ramp met de kernreactoren in Japan maakt duidelijk dat milieuvriendelijke energieoplossingen de toekomst hebben. Een bijzonder concept gebruikt de wind die voortrazende treinen of metro’s genereren om energie op te wekken.

De industriële ontwerpers Qian Jiang en Alessandro Leonetti Luparini bedachten de T-box, een apparaat dat tussen de dwarsliggers van een trein- of metrospoor wordt gemonteerd. Als er een trein of metro overheen rijdt zet de wind een turbine in beweging die elektriciteit opwekt.

Volgens de twee designers kunnen ongeveer 150 T-boxen geplaatst worden op een lengte van één kilometer. Ook al worden de turbines slechts kortstondig geactiveerd door de voorbijrijdende trein, op drukke lijnen zou toch een aanzienlijke hoeveelheid energie kunnen worden geproduceerd.

In een video wordt getoond hoe het T-box concept werkt. Een idee voor de NMBS? Op het drukke Belgische spoornet wordt dit ongetwijfeld een succes. De treinen hoeven er zelfs niet eens voor op tijd te rijden…

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

T-BOX-2010_liteonaward from jiangqian on Vimeo.

Partner Content