Windows 10 blijft afluisteren, zelfs als je het uitzet

© Windows 10

Windows 10 luistert zijn gebruikers af, maar die functie lijkt uit te schakelen te zijn. Lijkt, want in werkelijkheid gaat het spioneren gewoon door, zo stelt website The Hacker News vast.

Eerder al werd bekend dat Windows 10 de onhebbelijke eigenschap heeft om de gebruiker te bespioneren. Volgens de onderzoekers van The Hacker News zit het probleem nu bij Cortana, die je helpt bij allerlei taken op de computer. Cortana onthoudt alles wat er gebeurt en stuurt die informatie vervolgens door naar Microsoft. Zelfs als de gebruiker heeft aangegeven dat dat niet moet gebeuren.

Microsoft lijkt koste wat kost allerlei gegevens van de pc-gebruiker te willen oogsten. De gegevens worden bovendien verstuurd via een niet-versleuteld kanaal wat wil zeggen dat derden kunnen meelezen als ze daar wat moeite voor doen.

Volgens Microsoft is het verzamelen van de gegevens helemaal niet ‘eng’, maar dient het allemaal om de ervaringen van de gebruiker beter te maken. “Met de verzamelde gegevens krijgen we een goed beeld van het systeem van de gebruiker en zien we ook eerder wanneer hij behoefte heeft aan bepaalde updates”, is het verweer van de softwarefabrikant. Meer informatie vindt u hier.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content