Windows 10 downgraden, kan dat ook?

© Belga

Wie een systeem heeft met Windows 10 en daar niet mee uit de voeten kan, heeft het recht om een oudere versie van Windows te gebruiken. Dat is de theorie, maar in de praktijk liggen er wel wat beren op de weg, concludeert website Heise.de.

In een zakelijke omgeving, stelt Heise, is het allemaal niet zo’n probleem. Maar de individuele gebruiker die geen volume-contract heeft afgesloten met Microsoft staat mooi ‘op straat’ om het zo maar te noemen. Want hoe komt die gebruiker aan de code van het oude besturingssysteem en welke andere haken en ogen zitten er aan de stap terug?

Microsoft niet toeschietelijk

De softwaregigant staat weliswaar toe dat de hardware wordt ontdaan van Windows 10 om er een oudere versie van Windows op te zetten, maar voelt zich niet direct geroepen om die code ook inderdaad te leveren. Alleen mensen die toevallig nog een oude versie van Windows op de plank hebben liggen, kunnen doorgaan met hun voornemen om een oudere versie te installeren. In bedrijven zal dat veelal het geval zijn, daar beschikt de afdeling IT-beheer over de benodigde code.

Addertje

Er kan ook nog een addertje onder het gras zitten, wat wil zeggen dat bepaalde versies van Windows 10 de downgrademogelijkheid niet toestaan. Het hangt van de licentie af of het mag of niet.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content