Windows 10 mailt surfgedrag kinderen stiekem aan ouders

© BELGA

Het blijkt dat Windows 10 in het geheim bijhoudt welke websites kinderen bezoeken en daar elke week verslag van doet bij de ouders. Deze optie staat al ‘aan’ vanaf het moment dat de software is geïnstalleerd. In de VS is hierover al commotie ontstaan.

De website van de Britse krant The Independent weet te melden dat ouders hoogst verbaasd waren dat zij een ‘activity update’ kregen over het surfgedrag van hun kroost. Niet alleen wordt een lijst van bezochte websites gegeven, er staat ook bij hoe lang de kinderen online zijn geweest. Diverse ouders hebben op sociale media hun nood al geklaagd. De klikdienst staat aan bij zogeheten family-versies van Windows 10, waar een heel gezin de nieuwe software krijgt voor zijn systemen.

Opt-out in plaats van opt-in

De klikdienst staat standaard aan, ouders die er geen gebruik van willen maken, zullen actie moeten ondernemen. Probleem is wel, dat Microsoft hier helemaal geen mededelingen over heeft gedaan. De ouders weten dus helemaal niet dat hun kinderen in de gaten worden gehouden. Beter zou zijn, als je je voor zo’n online bewaking zou kunnen aanmelden.

Slechte verstandhouding

Volgens The Independent kan dit gevaarlijke situaties opleveren, wanneer ouders en kinderen niet goed met elkaar kunnen opschieten. Aan de bezochte webpagina’s zou een ouder bijvoorbeeld kunnen zien dat hun kind worstelt met zijn seksuele identiteit, wat binnen het gezin tot ruzie en narigheid kan leiden.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content