Windows 10 toch niet voor iedereen gratis

© Reuters

De nieuwste versie van Microsofts besturingssysteem is dan toch niet voor iedereen gratis. Grote zakelijke klanten betalen alsnog voor hun upgrade.

De upgrade naar Windows 10 is gratis voor consumenten en zakelijke gebruikers op Windows 7 Pro en WIndows 8 en 8.1 Pro, deels bedoeld voor zelfstandigen en kmo’s. Maar wie de Enterprise-versie gebruikt, valt daar niet onder.

Die enterprise-klanten worden in een blogpost van Microsoft doorverwezen naar het Software Assurance programma. Daarbij betaal je voor Windows (en eventuele andere MS software) per gebruiker en over een langere periode, met de vrijheid om te upgraden wanneer je wil.

Bedrijven betalen dus niet extra, maar blijven in tegenstelling tot consumenten wel betalen voor de software. Wel is het nog onduidelijk hoe het zit met Windows 7 Ultimate, wat hoofdzakelijk de Enterprise-editie is die ook aan consumenten werd verkocht.

Kies je functies

Concreet werkt Microsoft twee versies uit voor Enterprise-klanten met Software Assurance: De Long Term Servicing Branch die mikt op achterliggende systemen. Hier krijgt Windows 10 alle kritieke updates alsook veiligheidspatches, maar niet extra functies die er over de jaren zullen bijkomen. Dat voorkomt dat nieuwe functies zouden conflicteren met de bestaande installatie.

De Current Branch for Business is er voor de doorsnee enterprise-gebruiker. Ook hier komen updates rond beveiliging of bugs normaal binnen, maar zijn upgrades die extra functies uitrollen vrij te kiezen.

Dat wil zeggen dat je als IT-departement de keuze krijgt om nieuwe functies (nog) niet te installeren, wat ruimte laat om ze voldoende te testen vooraleer ze los te laten op je gebruikers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content