Windows 7 komt (en gooi ondertussen Vista niet weg)

Zoals verwacht, lichtte Microsoft op zijn Professional Developers Conference voor het eerst de sluier van de volgende desktopversie van Windows – Windows 7.

Zoals verwacht, lichtte Microsoft op zijn Professional Developers Conference voor het eerst de sluier van de volgende desktopversie van Windows – Windows 7.

Chief Software Architect Ray Ozzie en de zijnen gaven daarbij blijk van een knap staaltje evenwichtskunst, door zowel de nieuwe mogelijkheden van Windows 7 aan te prijzen, zonder keihard Vista af te vallen. In de marge werd dan ook nogmaals belicht dat Vista SP1 de meeste problemen wel heeft opgelost en dat wie overstapt naar Vista ook meteen gebeiteld zit voor Windows 7.

De gedemonstreerde versie viel vooral op door de wijzigingen in de gebruikersinterface, met een sterk verbeterde taskbar. Die biedt een vlot overzicht van de openstaande vensters met een preview mogelijkheid. Ook kan snel, met de beweging van een vinger een ‘jumplist’, zeg maar een pop-up lijst van bijvoorbeeld de meest recent geraadpleegde documenten worden opgeroepen.

Microsoft heeft immers ook sterk geïnvesteerd in een ‘touch’-interface, met een reeks vingerbewegingen. Omdat in Windows 7 alle muisbewegingen en -clicks nu in ‘touch’-bewegingen kunnen worden vertaald, kunnen ook bestaande toepassingen daar gebruik van maken. En en ander werd gedemonstreerd op een groot aanraakgevoelig monitorscherm.

Andere vernieuwingen zijn ‘libraries’ (virtuele collecties van files, ongeacht hun fysieke opslagplek, eventueel zelfs op andere systemen), makkelijker netwerkfaciliteiten en beheer van aangesloten apparaten. Aan de frustraties van het bombardement van boodschappen door de User Account Control werd verholpen door de gebruiker te laten bepalen hoeveel van die berichten hij of zij wil ontvangen.Al bij al leek de eerste boodschap van Microsoft over Windows 7 veel meer naar een consument-eindgebruiker gericht dan naar de ict-professional en de zakelijke gebruiker.

Op PDC werd Windows 7 getoond en meegegeven als een pre-beta ‘M3’-milestone. Microsoft stelt dat het wel zijn les heeft geleerd uit de introductie van Vista. Toen was duidelijk het ecosysteem – de ontwikkelaars, driverbouwers, … – nog niet voldoende voorbereid.

Dat wordt nu opgevangen door de belangrijkste betrokkenen continu nieuwe builds te bezorgen, maar ook door testmiddelen ter beschikking te stellen, door communicatie via de “E7” blog etc. Begin volgend jaar zal er dan een Beta-komen, waarvan op een strikt gestructureerde wijze informatie zal worden ingewonnen (door middel van een Feedback Tool en door een Customer Experience Improvement Data programma).

Op basis van dat alles zal dan worden bepaald wanneer de ‘release candidate’ en vervolgens de ‘release to manufacturing’-versie komt. Over het exacte wanneer van Windows 7 kon Windows-baas Steven Sinofsky, senior vice-president Windows & Windows Live Engineering Group, dan ook nog geen uitsluitsel geven, maar circa “drie jaar na de general release van Vista” lijkt wel een goed richtpunt. Vista werd eind 2006 vrijgegeven voor de bedrijven, terwijl eind januari 2007 het grote publiek aan de beurt was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content