Windows 7 ligt voor kerst in de rekken

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De opvolger van Microsoft-besturingssysteem Vista komt waarschijnlijk voor het einde van 2009 op de markt, zo zegt Microsoft zelf.

De opvolger van Microsoft-besturingssysteem Vista komt waarschijnlijk voor het einde van 2009 op de markt, zo zegt Microsoft zelf.

“Als de feedback op Windows 7 voldoet aan onze verwachtingen, kunnen we de fase van ‘release to manufacturing’ binnen drie maanden afronden. Als dat lukt, moet het mogelijk zijn om de eerste pc’s met Windows 7 voor de feestdagen beschikbaar te hebben”, meldt senior vice-president Windows engineering Steven Sinofsky van softwareleverancier Microsoft.

De release candidate van Windows 7 is sinds begin mei als download beschikbaar voor bètagebruikers en vroeggeïnteresseerden. Die versie van het nieuwe besturingssysteem is normaal gesproken een van de laatste testversies. Zodra de feedback van alle testers is verwerkt in een allerlaatste release candidate, legt Microsoft Windows 7 op de drukpers (‘release to manufacturing’).

De bedoeling van de bètaversie is het grootschalig testen van de nieuwe software, schrijft Sinofsky op het bedrijfsblog. Daarbij is Microsoft vooral geïnteresseerd in terugkoppeling over het besturingssysteem zelf en over de interactie met hardware, software en code van partners. Het bedrijf heeft zich ‘perfecte en volledig geïntegreerde pc’s’ ten doel gesteld. Microsoft wil daarmee problemen voorkomen zoals die zich bij Windows Vista voordeden. Vista is mede door alle problemen met randapparatuur en softwarecompatibiliteit nooit geliefd geweest bij gebruikers.

Om twijfelaars over de streep te trekken, ontwikkelde Microsoft voor Windows 7 de XP-modus (XPM). Dat is een virtuele Windows XP-omgeving die draait onder Windows Virtual PC. Binnen die modus kunnen gebruikers applicaties draaien die zijn ontworpen voor Windows XP. XPM is opgenomen in de release candidate van mei 2009. Uit tests met deze bètaversie blijkt dat de modus vaak niet vlekkeloos werkt op laptops. De meeste oudere en een groot deel van de huidige systemen zouden niet zijn uitgerust met een processor die voorzieningen voor virtualisatie biedt.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content