Windows 7 update crasht Asus-moederborden

Asus Rog G752 Metal © Asus

PC’s met een relatief nieuw moederbord van Asus die draaien op Windows 7 starten mogelijk niet meer op na een foute update. De oplossing ligt in het uitschakelen van een veilige opstartmodus.

Het gaat om update KB3133977 voor Windows 7 die al een tijdje beschikbaar is als optionele update, maar sinds vorige week de status ‘aanbevolen’ meekrijgt waardoor veel pc’s hem voortaan automatische installeren. Volgens The Register zet de update een secure boot violation in gang waardoor pc’s niet meer opstarten.

Deze foutmelding krijgen gebruikers te zien als de update het opstarten verhindert.
Deze foutmelding krijgen gebruikers te zien als de update het opstarten verhindert.© .

Het probleem ligt bij het UEFI secure boot mechanisme, wat staat voor Unified Extenxible Firmware Interface. De functie is aanwezig op nieuwe moederborden en moet voorkomen dat het besturingssysteem of de firmware op het moederbord kan worden gewijzigd, bijvoorbeeld door malware. Windows 7 ondersteunt UEFI niet. Maar de update, die hoofdzakelijk een bug met BitLocker oplost, doet het moederbord denken dat UEFI toch is ondersteund, waardoor er een conflict bestaat bij het opstarten.

Asus zelf heeft intussen een oplossing voor het probleem: In de firmware-instellingen kan je UEFI secure boot zelf uit schakelen via het UEFI Advanced Menu. Je selecteert ‘Boot’ -> ‘Secure boot’ -> OS Type. Hier verander je ‘Windows UEFI’ naar ‘other os’. Na het herstarten zou je pc dan Windows wel moeten opstarten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content