Windows 8.1 verschijnt op 18 oktober

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Vanaf 18 oktober start Microsoft met het uitrollen van Windows 8.1 als een gratis update in de Windows Store.

Na de speculatie van de afgelopen dagen, heeft Microsoft nu zelf bekend gemaakt wanneer de langverwachte 8.1-update van het Windows 8 besturingssysteem beschikbaar zal zijn. Vanaf 18 oktober zal de software als een gratis update beschikbaar komen in de Windows Store voor bestaande gebruikers van Windows 8.

Ook alle nieuwe toestellen die vanaf dat moment in de winkels aan de man gebracht worden, zullen met versie 8.1 voorgeïnstalleerd zijn. Dat wil zeggen dat de update net te laat komt voor de ‘back to school’ aanbiedingen van de pc- en tabletfabrikanten, maar wél ruim op tijd voor de belangrijke kerstverkopen. Al zullen dus alle reeds verkochte Windows 8 toestellen voor alle duidelijkheid wel gratis bijgewerkt kunnen worden naar 8.1.

De terugkeer van de startknop

De meest opvallende nieuwigheid in Windows 8.1 is zoals genoegzaam bekend de terugkeer van de fameuze startknop. Die ontbrak in versie 8, tot groot ongenoegen van menig gebruiker van een traditionele opstelling met toetsenbord en muis. Microsoft van zijn kant legt liever de nadruk op andere verbeteringen, zoals de mogelijkheid om meer delen van het besturingssysteem te personaliseren, Internet Explorer 11, enkele nieuwe ingebouwde apps, een vernieuwde Windows Store en betere cloudconnectiviteit via SkyDrive. Versie 8.1 werd vlak voor de zomer officieel voorgesteld op de Build-conferentie in San Francisco, waarna een preview-versie ter beschikking gesteld werd voor het grote publiek. In mei gaf Microsoft al meer uitleg over de nieuwe functionaliteit.

Met de beschikbaarheid van Windows 8.1 op 18 oktober – net minder dan een jaar naar de lancering van Windows 8 – vult Microsoft ook de eigen belofte in dat het sneller dan in het verleden nieuwe versies van het besturingssysteem wil uitbrengen. Wanneer de ‘rtm’-versie beschikbaar zal zijn – dat is de finale versie die fabrikanten kunnen gebruiken om hun toestellen uit te rusten met het nieuwe OS – en vanaf wanneer TechNet-abonnees de nieuwe versie kunnen downloaden, heeft Microsoft nog niet bekend gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content