Windows 8.1 wordt gratis update

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De op stapel staande update voor Windows 8 zal Windows 8.1 heten en later dit jaar gratis beschikbaar zijn voor bestaande klanten. Op 26 juni verschijnt de publieke preview-versie.

Kort na de lancering van Windows 8 verscheen her en der meteen kritiek dat het nieuwe besturingssysteem van Microsoft een te radicale wijziging was voor traditionele pc-gebruikers. De bediening werd volledig herdacht en geoptimaliseerd voor tablets. Heel wat bezitters van meer traditionele pc’s zonder aanraakgevoelige schermen vinden de nieuwe gebruikservaring minder ideaal en klagen bijvoorbeeld over het gebrek aan de klassieke start-knop zoals die in alle vorige Windows-versies te vinden was.

Microsoft van zijn kant gaf al van bij de lancering van Windows 8 aan dat er sneller dan vroeger updates voor het besturingssysteem zouden uitkomen. Al snel liet de softwarefabrikant weten dat er nog dit jaar een update onder de codenaam ‘Windows Blue’ te verwachten viel waarbij het bedrijf beloofde dat het een aantal punten van kritiek onder handen ging nemen.

Preview op 26 juni

Op de ‘JP Morgan’s Technology, Media and Telecom Conference’ heeft Microsoft nu bij monde van Tami Reller, cfo en cmo van Windows, bekend gemaakt dat de update ‘Windows 8.1’ zal heten en gratis beschikbaar zal zijn voor consumenten die Windows 8 al kochten en installeerden. Daarmee zijn de geruchten over een mogelijk betalende update definitief van de baan.

De update zal overigens niét via het klassieke Windows Update kanaal verspreid worden, maar via de Windows Store. Microsoft maakt daarmee duidelijk dat het om méér dan een eenvoudige patch of reeks van bug fixes gaat. Tijdens de presentatie nam Reller overigens geen enkele keer het woord ‘service pack’ in de mond.

Reller zei verder dat de gratis update nog dit jaar er aan komt, en dat de Windows-fabrikant ook een publieke preview-versie zal uitbrengen op 26 juni: niet toevallig ook de eerste dag van de Microsoft Build-gebruikersconferentie in San Francisco.

Nieuwe functies?

Details over de precieze inhoud van de update gaf Tami Reller niet. Ze beloofde wel dat er in de komende weken meer duidelijkheid komt. Pas dan zullen we weten of de verwachte terugkeer van de fameuze Start-knop er inderdaad komt, de gebruikerservaring op traditionele pc’s met muis en toetsenbord verbetert en Microsoft dus echt tegemoet komt aan de kritiek van de gebruikers. Allicht komt Windows 8.1 overigens wel met een reeks nieuwe, voorgeïnstalleerde apps.

De update kan mogelijk ook de verkoop van Windows 8 aanzwengelen. Begin deze maand raakte bekend dat Microsoft na 6 maand iets meer dan 100 miljoen licenties van Windows 8 verkocht: oftewel zowat evenveel als het aantal verkochte licenties van Windows 7 tijdens de eerste zes maanden na de lancering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content