Windows 8 in april 2012?

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Zowel Windows 8 als Windows 8 Server kregen op Microsofts Worldwide Partner Conference in LA een open doekje. Inclusief een Windows XP waarschuwing.

Zowel Windows 8 als Windows 8 Server kregen op Microsofts Worldwide Partner Conference in LA een open doekje. Inclusief een Windows XP waarschuwing.

Hoewel Windows 7 het goed doet, heeft Microsoft er nooit doekjes om gewonden dat Windows 8 er al relatief snel zou aankomen. Op het WPC in Los Angeles toonde het het onder meer zelfs een tipje van de sluier rond Windows 8 Server, de opvolger van Windows Server 2008 R2. Daarbij werd de nadruk gelegd op de nieuwe Hyper-V, onder meer als ‘enabler’ voor cloud-platformen. Een nieuwe functie – Replica – zou onder meer ad hoc of volgens plan nieuwe virtuele machines kunnen creëren, desgewenst bij derden. Hyper-V zou ook meer dan 16 virtuele procerssoren per machnie kunnen ondersteunen. Uiteindelijk zou Windows Server 8 meer dan 100 nieuwe functies krijgen en optimaal zijn voor ‘private cloud computing’. Op het WPC werden overigens nieuwe stimuli voor de partners aangekondigd, om het gebruik van cloud en ‘private cloud’ aan te moedigen.

Inzake beheerfuncties zou Systems Center 2012 (leverbaar in 2011) onder meer een single-sign-on functie bieden voor alle applicaties op verschillende servers. Microsoft zou tevens voorzien in een software die het beheer van toepassingen op gevirtualiseerde Windows servers en in de MS Azure cloud zou verenigen.

Windows 8 in 2012?

Ook Windows 8 werd nogmaals voorgesteld, met onder meer de mogelijkheden voor touch-interfaces. Ook werd nogmaals onderstreept dat Windows 8 zowel voor x86- als ARM-gesteunde systemen komt, evenals voor ‘system on a chip’ platformen (zoals getoond op omgevingen van Nvidia, Qualcomm en Texas Instruments). Deze verschillende versies zouden tegelijk worden uitgebracht. Naast een nieuwe ’touch’-gerichte gebruikersinterface wordt ook veel nadruk gelegd op ‘apps’ en de ondersteuning ervan. MS onderstreept dat Windows 8 op dezelfde hardware als Windows 7 kan draaien, en zelfs minder sterke configuraties (waarbij Win8 zich zou aanpassen aan de mogelijkheden).

Zowel van Windows 8 als Windows 8 Server zouden in november op het BUILD event in Anaheim nieuwe updates worden getoond. Windows 8 wordt verwacht in 2012, maar er bestaat nog onduidelijkheid over het aantal beta’s (en wannneer die beschikbaar komen). Afhankelijk hiervan zou Windows 8 vroeger dan verwacht op de markt kunnen komen. Sommige bronnen suggereren dat de nieuwe versie al in april zou uitkomen, in plaats van het meer verwachte derde kwartaal.

Tijdens de WPC werd tevens gewaarschuwd dat heel wat bedrijven nog onder XP draaien, waarvan de ‘end of life’ over ‘precies 1.000 dagen’ komt. Bedrijven die nog op grote schaal moeten overstappen, kunnen beter nu aan de migratie beginnen werken, klonk het advies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content