Windows 8 is geen Vista-fiasco

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Aan de enkels van voorganger Windows 7 komt de aanname van Windows 8 nog niet, maar zo zwak als Windows Vista zijn de eerste cijfers geenszins.

Aan de enkels van voorganger Windows 7 komt de aanname van Windows 8 nog niet, maar zo zwak als Windows Vista zijn de eerste cijfers geenszins.

Uit de cijfers van de eerste weken na de lancering mag blijken dat Windows 8 qua aanname toch duidelijk Windows Vista achter zich laat. Dat meldt Computerworld op basis van cijfers van onderzoeksbureau Net Applications. Windows 8 draaide eind oktober op 0,45 procent van alle pc’s met toegang tot het web. Dat is beter dan de eerste dagen van Windows Vista, dat toen afklokte op 0,19 procent van alle pc’s. Windows 8 doet het wel 5 keer zwakker dan Windows 7, dat al heel vroeg na de lancering aan 2,33 procent marktaandeel zat.

Het blijft echter wachten op de cijfers van november, omdat de vergelijking van de eerste ‘maand’ (lees: eigenlijk de laatste dagen van de lanceringsmaand) van de verschillende Windows-versies niet helemaal opgaat. Windows Vista had minder dagen over van januari 2007 dan Windows 8 van oktober 2012. Ook was er voor Vista geen promotie bij migratie vanuit een vorige Windows-versie voorzien, zoals bij Windows 8 nu wel gebeurt. Daarnaast zit Windows 8 chronologisch veel beter gepositioneerd, net voor het eindejaarsseizoen, daar waar Vista die koopjesperiode net gemist had.

Wel al duidelijk is dat Windows 8 nog een stevige demarrage zal moeten plaatsen om Windows 7 bij te benen. 5 maanden na de lancering zat die laatste al aan 10 procent marktaandeel. Vista deed daar 12 maanden over. Drie jaar na de lancering van Windows 7 staat het besturingssysteem op 49 procent van alle pc’s en het cijfer is tot dusver nog niet gedaald.

Update 28/11:

Microsoft heeft intussen officieel laten weten dat het ongeveer 40 miljoen Windows 8-licenties verkocht heeft in de eerste maand. Dat zijn betere cijfers dan de meeste analisten hadden verwacht. Van Windows 7 werden in de eerste twee maanden 60 miljoen exemplaren verkocht. Aan dit tempo zou Windows 8 na maand 2 op 80 miljoen exemplaren uitkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content