Windows 8 luidt nieuw tijdperk in

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Volgens Gartner vormt Windows 8 het begin van een nieuw tijdperk – het WinRT tijdperk.

Volgens Gartner vormt Windows 8 het begin van een nieuw tijdperk – het WinRT tijdperk. Met Windows 8 momenteel nog voorspeld voor een introductie in de tweede helft van dit jaar, stelt ict-researchbedrijf Gartner dat “Windows 8 meer [is] dan een belangrijke upgrade van Windows. Het is een technologie-‘shift’ en die zien we niet zo vaak gebeuren.

De enige ‘shift’ die Microsoft’s client besturingssysteem heeft doorgemaakt is de overstap van DOS technologie naar Windows NT technologie, die begon in 1993 en acht jaar duurde, en werd afgesloten met de introductie van Windows XP in 2001.”

Gartner ziet niet meteen de huidige Win32 toepassingen verdwijnen, onder meer door een “legacy WinNT support”, maar voorziet wel een verminderend belang van die toepassingen. “De meesten die Windows 8 zullen aanwenden in de periode tot en met 2015, zullen van Win32 en desktop browser toepassingen aanwenden. Tegen 2020 zullen bedrijven en gebruikers minder dan 10 procent van hun tijd nog doorbrengen met Win32 toepassingen.”

Nadien zullen de meeste toepassingen vanuit de nieuwe Metro-omgeving draaien, met nog een minderheid Win32 toepassingen die beschikbaar zijn op centrale servers en toegankelijk vanuit een virtuele desktop.

Dat laatste is overigens nu al de geprefereerde methode hoe gebruikers van toestellen met ‘non-Intel x86’ type processoren (zoals toekomstige ARM-gesteunde smartphones en tablets met Windows 8) gebruik kunnen maken van Win32 toepassingen.

Microsoft heeft nog niet aangekondigd wanneer precies Windows 8 beschikbaar komt als commercieel product, op een verwijzing naar de tweede helft van dit jaar na.

Vaak wordt oktober als mogelijke periode verondersteld, maar een versie die aan journalisten werd meegegeven verloopt wel op 15 september e.k.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content