Windows 8: Schizofreen of hip?
29,99 euro voor Windows 8: voor de prijs moet u het niet laten. Maar moet u het daarom ook doén? In de gespecialiseerde Amerikaanse pers krijgt Windows 8 alvast gemengde reacties.
29,99 euro voor Windows 8: voor de prijs moet u het niet laten. Maar moet u het daarom ook doén? Goeie vraag. In de gespecialiseerde Amerikaanse pers krijgt Windows 8 alvast gemengde reacties.
Het minste dat je kan zeggen van Windows 8, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, is dat het behoorlijk revolutionair is. Met deze nieuwe versie moeten alle Windows-apparaten – desktopmachines, tablets en smartphones – voortaan op exact dezelfde manier te bedienen zijn.
Dat is een ambitieuze doelstelling en ze houdt in dat de vertrouwde look van Windows weg is. Het eerste wat je nu ziet, is de Metro-interface met zijn kleurrijke, interactieve tegeltjes.
Voor tabletgebruikers is dat geen probleem. Wie met een traditionele PC met muis en toetsenbord werkt, worden de zaken een heel stuk ingewikkelder. Het vertrouwde bureaublad is er nog wel, maar het zit achter één van die tegeltjes. Vandaar dat veel mensen het gevoel krijgen dat ze niet tegen één besturingssysteem aankijken, maar twee. En de goeie ouwe startknop? Die is weg.
Die gespleten situatie dreigt bij heel wat PC-gebruikers voor paniekaanvallen te zorgen. Maar hoeft dat ook? De recensenten zijn er nog niet uit.
Gemengde gevoelens New York Times-technologierecensent David Pogue vindt Windows 8 schizofreen. Het besturingssysteem valt uit elkaar in twee delen die hij ‘Desktop Windows’ en ‘TileWorld’ (tegelwereld) noemt. “Spijtig genoeg kan je niet in de ene wereld of de andere leven”, klaagt hij.
Pogue wijst op een aantal inconsistenties in Windows 8, zoals de twee verschillende browsers en de instellingen die op drie verschillende plekken te vinden zijn. Dat zorgt allemaal voor “waanzinnige, productiviteitsdodende schizofrenie”, schrijft hij. “De leercurve van Windows 8 lijkt op de Mount Everest.”
Ook PC World heeft gemengde gevoelens: “Windows 8 is niet voor iedereen. Als u vooral een desktop PC-gebruiker bent en zich comfortabel voelt bij Windows 7, dan is een upgrade wellicht niet de moeite waard. Als u een mobiele gebruiker bent die makkelijke toegang wil tot het complete Windows-ecosysteem, dan is Windows 8 absoluut een goed idee. Maar als uw noden ergens tussen die twee uitersten liggen, moet u Windows 8 vooral eerst goed bestuderen. De kost is laag, maar u zal moeten leren om met het nieuwe startscherm om te gaan en u zal zich ervan moeten verzekeren dat uw bestaande software goed werkt in het nieuwe besturingssysteem.”
Mooi, maar niet perfect
Windows 8 krijgt echter ook heel wat bemoedigende reacties. Microsoft is weer hip, luidt het. Met deze nieuwe Windows is er voor het eerste een echte uitdager opgestaan voor iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple, dat de informaticawereld zo grondig door elkaar geschud heeft sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007, en nog meer sinds de iPad, die de desktopmachines waar Microsoft al een kwarteeuw van leefde voor veel mensen overbodig maakte.
The Verge geeft Windows een zeer stevige 8,8 op 10 en noemt de software mooi en zeer personaliseerbaar, maar heeft tegelijkertijd een aantal behoorlijk kritische kanttekeningen.
“Als u zat te wachtten tot Windows betere tabletsoftware zou afleveren en de iPad inhalen, dan is die tijd gekomen”, schrijft The Verge. Maar: “Als u Windows 8 gebruikt op een desktop-PC met een muis en een toetsenbord, dan kan het op sommige momenten onhandig, frustrerend en verwarrend aanvoelen. Als u de benodigde oefentijd achter de rug hebt, dan wordt het logisch, maar het risico is reëel dat Microsoft de gebruikers van zich vervreemdt.”
Ook C-Net heeft goeie dingen te zeggen over Windows 8. “Het is de eerste serieuze poging om met computers te werken op verschillende soorten apparaten op een manier die er samenhangend uitziet en aanvoelt, het presenteert applicaties op een nieuwe manier, het vermijdt de eentonigheid van iOS en Android, en het zorgt ervoor dat je jezelf constant verbonden voelt met je leven en met het internet.”
C-Net bevestigt dat Windows 8 gebruiken heel wat oefening vergt. Maar dat is de moeite waard, luidt het, al is Windows 8 niet perfect. “Wij vinden een upgrade serieus het overwegen waard, vooral voor wie van oudere systemen komt, maar dit is nog niet het ene, ultieme besturingssysteem dat Microsoft in gedachten had.”
‘Ik wil niet meer terug’
En die fameuze leercurve? Valt best mee, zegt recensente Alexandra Chang in Wired. “Ja, het vergde heel wat oefenen en aanpassen. Ja, in het begin voelde ik me verloren en verbouwereerd. En jazeker, het was triest om het startmenu te zien verdwijnen. Microsoft moet nog meerdere kleine probleempjes wegwerken. Maar als je de moeite neemt om de knepen te leren, is Windows 8 zeker de moeite waard. Ik zou niet terug willen naar Windows 7.” (TV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier