Windows 8-toestellen binnenkort goedkoper?

Microsoft wil volgens sommigen zijn prijzen voor fabrikanten verlagen om de verkoop van kleine Windows 8-toestellen te verbeteren. Dat zet de deur open voor goedkopere tablets en laptops.

Het nieuws wordt niet officieel bevestigt door Microsoft maar zowel bronnen van de Wall Street Journal als van Digitimes spreken van soortgelijke plannen. Wel gaat het specifiek om toestellen met een aanraakscherm kleiner dan 10,8 inch.

Wie een tablet of laptop koopt krijgt daar doorgaans een vooraf geïnstalleerde versie van Windows bij. Maar uiteraard moeten toestelfabrikanten Microsoft betalen voor die licenties en dat bedrag wordt verrekend in de verkoopsprijs van het toestel. Dat wil zeggen dat als Microsoft de licentieprijzen van Windows 8 verlaagt, de prijzen voor dergelijke toestellen zal zakken.

De Wall Street Journal heeft het over Windows 8 in combinatie met Office voor 30 dollar, waar dit vroeger 120 dollar was. Voor schermen groter dan 10,8 inch zou de prijs ook 30 dollar bedragen, maar dan zonder Office. De korting zou er komen in de komende maanden, wat voor consumenten merkbaar moet zijn vanaf de zomer.

Inhaalbeweging op Android

Met Windows 8 maakt Microsoft zijn voornaamste besturingssysteem volledig compatibel met tablets en aanraaklaptops. De adoptie van zo’n nieuw besturingsysteem gebeurt meestal geleidelijk, onder meer naargelang bedrijven hun computerpark vernieuwen.

Maar op de tabletmarkt kreunt Microsoft wel onder zware concurrentie. Enerzijds zijn er de duurdere iPads van Apple, anderzijds is er een breed gamma van Androidtoestellen in bijna elke prijsklasse.

Door de prijzen te verlagen wil Microsoft vermoedelijk de budgetbewuste koper overtuigen om ook voor tablets voor Windows te kiezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content