Windows 8: wat doen de bedrijven?

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Microsoft heeft Windows 8 nu ook officieel gelanceerd, met in zijn zog ettelijke pc’s en tablets die het nieuwe besturingsysteem hebben draaien. Maar kan Windows 8 nu ook potten breken op de bedrijfsmarkt?

Microsoft heeft Windows 8 nu ook officieel gelanceerd, met in zijn zog ettelijke pc’s en tablets die het nieuwe besturingsysteem hebben draaien. Maar kan Windows 8 nu ook potten breken op de bedrijfsmarkt?

Windows 8 introduceert zoals bekend een gloednieuwe gebruikersinterface, waarbij het bedoeling was om het werken met toetsenbord en muis en het werken met een aanraakscherm te verenigen. Het belangrijkste doel: het Windows-besturingssysteem eindelijk bruikbaar en handig te maken voor de mobiele wereld (tablets en convertibles), iets waar vooral de vele traditionele bedrijfsklanten naar vroegen. Maar net dat is volgens vele analisten de grote gok. Niet louter de verandering van interface – want die is voor veel gebruikers ongetwijfeld erg groot – maar ook de spreidstand om een touch-gefocust besturingssysteem aangenaam en werkbaar te houden voor doorsnee pc’s en laptops.

De zakenkrant The Financial Times maakt bovendien de terechte bemerking dat niet de eerste reactie van de gebruikers het succes van Windows 8 zal bepalen. Hoewel de consumenten een pak sneller zullen zijn in de aanname van Windows 8, zullen uiteindelijk de bedrijven uitwijzen of het besturingssysteem al dan niet een voltreffer is. Tal van Microsoft-gestandaardiseerde firma’s zullen Windows-gesteunde tablets vermoedelijk met open armen ontvangen in hun it-omgevingen (“Eindelijk weer controle, security en structuur!”, horen we daar al gillen), tenminste als ze zich over de meer ‘consumentgericht ogende’ interface kunnen zetten.

Al kan daar ook de open vraag gesteld worden of de massale toestroom van iOS- en Android-toestellen op het bedrijfsnetwerk in de voorbije jaren de geesten van it-managers niet al zover hebben doen rijpen dat concepten als ‘consumerization’ en ‘BYOD’ nu veeleer de norm dan de uitzondering zijn geworden. En die vraag is misschien zelfs nog pertinenter vanuit het standpunt van de gebruiker. Geparafraseerd: Windows of niet, maakt het nog zoveel uit in een hedendaagse corporate it-omgeving? Dat wordt het fascinerende vraagteken bij Windows 8 in de komende paar maanden. Of beter: jaren, aangezien veel bedrijven nog maar net de sprong naar Windows 7 hebben gewaagd of aan het wagen zijn…

Lees meer over de mogelijkheden en de veranderingen van Windows 8 in onze test (de uitgebreide versie is hier beschikbaar voor Data News-abonnees).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content