‘Windows 9’ moet klassieke desktopgebruiker overtuigen

© Reuters

De opvolger van Windows 8.1 zal er anders uitzien naargelang het toestel dat je gebruikt. Zo wil Microsoft de desktopgebruiker opnieuw voor zich winnen.

De opvolger van Windows 8.1 zal er anders uitzien naargelang het toestel dat je gebruikt. Zo wil Microsoft de desktopgebruiker opnieuw voor zich winnen.

Of het nieuwe besturingsysteem effectief Windows 9 meekrijgt blijft onbekend. Momenteel krijgt het systeem de codenaam Threshold mee. Wel zijn er opnieuw wat details uitgelekt via de doorgaans goed ingelichte Mary Jo Foley van ZDNet.com. Zij schrijft dat Windows Threshold in de lente van 2015 verschijnt, met een public preview vanaf deze herfst.

Het belangrijkste nieuws is dat het systeem zich volgens bronnen bij Microsoft opnieuw meer zal richten op ‘klassieke’ toestellen zoals desktops en laptops. Zonder aandacht te verliezen voor tablets en andere toestellen.

Volgens Foley krijgen desktopgebruikers een omgeving waar de klassieke win32- en andere apps centraal staan die je vervolgens met muis en toetsenbord, al dan niet in combinatie met touch, kan gebruiken. Voor tablets en 2-in-1 toestellen (laptops die ook als tablet funcioneren) is er Threshold Mobile, waarbij je geen desktopomgeving krijgt, maar wel twee apps naast elkaar kan draaien. Hierbij worden ook telefoons en tablets op ARM, alsook tablets op Intel Atom ondersteund. Het besturingsysteem zal een bepaald profiel krijgen op basis van de hardware.

De opvolger van Windows 8.1 moet volgens Foley gebruikers van Windows 7 overtuigen om te upgraden naar de nieuwste versie. Iets wat bepaalde gebruikers tot nu toe hebben uitgesteld omwille van de drastisch vernieuwde interface die we sinds Windows 8 kennen. Tegelijk laat Microsoft de deur open voor nieuwe toestellen die afwijken van de klassieke scherm-toetsebord-muis combinatie.

De publieke preview van Threshold zou er komen nadat Microsoft de 2e update van Windows 8.1 vrijgeeft. Die omvat vooral de terugkeer van het startmenu. Maar officieel is er nog niets bekend over de nieuwe versie. Op Microsoft Build (begin april) hield het bedrijf de lippen op elkaar over Windows 9. Wel kondigde Microsoft aan dat het later dit jaar het geliefde startmenu zal terugbrengen naar 8.1, hetzij in het iets aangepaste vorm. Tegelijk wordt het zo mogelijk om apps in de Metro-stijl te laten draaien in vensters op de desktopmodus, wat op de conferentie op luid enthousiasme van ontwikkelaars kon rekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content