Windows Azure schakelt versnelling hoger

© Belga
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Microsoft drijft de inspanningen rond Windows Azure op en lanceert een apart appliance voor het cloudplatform. Fujitsu, Dell, eBay en HP zijn de ‘early adopters’.

Microsoft drijft de inspanningen rond Windows Azure op en lanceert een apart appliance voor het cloudplatform. Fujitsu, Dell, eBay en HP zijn de ‘early adopters’.

Het nieuwe Windows Azure platform appliance dat voorgesteld is op de Wordwide Partner Conference in Washington bestaat uit Windows Azure en SQL Azure bovenop netwerk-, opslag- en serverhardware in een Microsoft-configuratie. Het appliance is specifiek bedoeld voor gebruik in datacenters. Op die manier kunnen service providers, maar ook overheidinstellingen of grote bedrijven het Azure-platform uitrollen op hun eigen hardware in hun eigen datacenter. De eerste grote klant is bijvoorbeeld online veilingsite eBay.

Maar ook enkele grote, traditionele it-spelers zijn er als de kippen bij. Zo gaat Fujitsu het appliance uitrollen in haar datacenters. Het gaat haar eigen toepassingen op dat platform draaien, maar zal er ook clouddiensten en -oplossingen mee aanbieden voor haar eindklanten en softwarevendors. Eerst komt het datacenter in Japan aan de beurt (eind 2010), later volgen de andere datacenters van Fujitsu.

Dell kan ook niet ontbreken op het cloudfeestje: ‘Dell Data Center Solutions’ is al van bij de opstart van Azure nauw betrokken bij de verdere uitbouw van het platform. De pc-fabrikant gaat het Azure-appliance – dat overigens nog in een ‘limited production’ stadium zit – inzetten om publieke en private clouds te hosten, en verder nauw blijven samenwerken met Microsoft voor de verdere ontwikkeling. Iets wat overigens ook HP gaat doen. HP is de belangrijkste infrastructuurleverancier voor het Azure-platform. Tegen het eind van het jaar wil HP het cloudappliance draaiende hebben in de eigen datacenters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content