Windows-licentie niet langer per toestel maar per gebruiker

© Julie Bort/Business Insider

Bedrijven met Windows 8.1 Enterprise kunnen kunnen voortaan licenties aanschaffen per gebruiker. Tot nu toe was dat telkens per Windows-toestel.

De optie is beschikbaar bij de licentieopties van de Windows Software Assurance per User en Windows Virtual Desktop Access per User. Dat maakt het voor bedrijven een stuk goedkoper om Windows op meerdere toestellen uit te rollen, zo lang het aantal gebruikers niet toeneemt.

De licentievoorwaarden zijn er vooral met het oog op virtuele desktops, maar ook Windows To Go (Windows op een bootable usb-stick). Bedrijven waar werknemers verschillende toestellen afwisselend gebruiken, moesten voor elk toestel een licentie aanschaffen, ongeacht hoe vaak de pc in kwestie werd gebruikt. In de nieuwe formule betaalt een bedrijf met pakweg honderd Windows Enterprise pc’s en tachtig pc-gebruikers ook maar voor tachtig licenties.

Analistenbureau Forrester merkt op dat Microsoft in het verleden niet al te blij was met constructies waarbij klanten een virtuele Windows draaiden bovenop een ander systeem en dat de licentiestructuur hierrond niet altijd even helder was. Dat het bedrijf nu de kar keert is volgens het bedrijf een goede zaak, zeker met het oog op ondersteuning van BYOD omdat je als werknemer zo zelf een bedrijfstoestel kan aanschaffen, om er dan wel Windows Enterprise op te zetten zonder licentievoorwaarden te schenden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content