Windows minder lek dan Apples iOS en OS X

Kijk- en kooplustigen bij de opening van een Applewinkel in Hangzhou, China © REUTERS

Windows heeft de naam. Maar de prijs voor het besturingssysteem met de meeste lekken gaat in 2014 naar Apples Mac OS X. Met Apples iOS als een goede tweede.

Windows heeft de naam. Maar de prijs voor het besturingssysteem met de meeste lekken gaat in 2014 naar Apples Mac OS X. Met Apples iOS als een goede tweede.

Windows staat zelfs niet eens in de top drie: de derde plaats is voor Linux, concludeert Cristian Florian op GFI’s Software-blog. Florian telde de kwetsbaarheidsmeldingen in de National Vulnerability Database, die bijgehouden wordt door de Amerikaanse beveiligingsorganisaties. Dat leidde tot de volgende telling:

Overigens maakten lekken in besturingssystemen slechts 13 procent uit van alle in 2014 geconstateerde lekken. In totaal werden 7038 nieuwe meldingen aan de database toegevoegd, anders geformuleerd: ruim 19 per dag. Dat waren er anderhalf tot twee maal zo veel als in voorgaande jaren. Het percentage ernstige lekken daalde daarbij van een derde naar een kwart. Maar door de forse stijging van het totaal zegt dat niet zo veel. Met 1705 lag het aantal ernstige lekken 6 procent hoger dan in 2013; het niveau van 2010 (1887 ernstige lekken) is nog niet geëvenaard.

Webbrowsers het meest riskant

Het merendeel van de lekken zat in applicaties. Vooral browsers blijken problemen te hebben. Daarbij is met name Internet Explorer een bron van zorg, met 242 gemelde lekken in 2014; bijna al die lekken waren ook ernstig. Chrome en Firefox volgen op ruime afstand met 124 en 117 lekken. Java blijft ook nog steeds voor problemen zorgen, met 104 lekken.

Bron: automatiseringgids.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content